Prof. Biljana Stojković: Nedeljno pišem najmanje dve preporuke svojim studentima za odlazak u inostranstvo. I vlast i opozicija sluđuju građane

“Ne postoji jasna ideja koju nudi bilo ko. Imamo neke kvazi levičare, imamo desničare, imamo neke koje baš i ne znamo šta su. U toj mešavini svega i svačega građani bi trebalo da se opredele”, kaže između ostalog profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković u intervjuu za Insajder objašnjavajući ocenu da su građani sluđeni.

Biljana Stojković, koja je potpisala podršku građanskim protestima, redovna je profesorka Genetike i evolucije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i članica Inicijative žena Srbije. Kaže da nedeljno piše najmanje dve preporuke svojim studentima za odlazak u inostranstvo.

Prof. Biljana Stojković: Nedeljno pišem najmanje dve preporuke svojim studentima za odlazak u inostranstvo. I vlast i opozicija sluđuju građane
Screenshot

U haosu u kojem nema jasne ideologije, ni na strani vlasti ni na strani opozicije, građani ne znaju za koga zapravo glasaju. Jasno je da protestuju protiv opcije koja je sada na vlasti, ali i nejasna ideologija opozicije rađa nepoverenje jer ne znaju da li će se, primera radi, glasanjem za opoziciju opredeliti za ili protiv Evropske unije.

“Mi na vlasti imamo jednu skupinu političkih partija koje jedino što ih povezuje, to je vlast i moć. Ništa drugo njima nije zajedničko, ne postoji zajednička ni ideja. Problem je što mi u ovoj većinsko opoziciji, u Savezu za Srbiju imamo istu stvar, istu mešavinu svega i svačega, a onda građani u stvari treba da se opredele. Mi tu imamo problem za kim zapravo sav taj narod treba da ide. To je jedan od razloga haosa i sluđenosti”, kaže profesorka Stojković.

Razlog da podrži proteste je to što u ovom momentu država kontroliše građane, umesto građani državu. U Srbiji, kako kaže, vlada neka vrsta socijalnog rata između političke elite sa jedne strane i građana sa druge.

Ona navodi da vlast sama neće priznati da je odgovorna za trenutno stanje u društvu i da su građani dužni da ih natera na to priznanje.

“Mislim da građani nisu svesni svoje snage još, ali ovi protesti bez obzira što jako dugo traju, postaju masivniji i šire se po Srbiji. To je jako važno. Ali protesti još nisu potresli vlast. Oni mogu samo da nerviraju vlast i očigledno je nerviraju”, kaže Stojković.

Sa profesorkom Biljanom Stojković razgovarala Ivana Stojanović.

Izvor: Insajder