Paravojne grupe u Sloveniji!

Paravojne grupe u Sloveniji!

Slovenački predsednik Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar izrazili su zabrinutost zbog osnivanja „paravojne grupe“ iz Maribora čiji snimci vide na društvenim mrežama na kojima se vidi marš više desetina muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sekire u rukama, na „vežbi“ na mariborskom Pohorju.

Paravojne grupe u Sloveniji!
Screenshot

„Predsednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane gripe koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška obezbeđivala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo“, saopšteno je iz kabineta slovenačkog predsjednika, nakon što su mediji informacije s društvenih mreža prezentirali kao vest dana.

Premijer tehničke vlade Slovenije Miro Cerar izjavio je da je taj događaj „apsolutno nedopustiv“ i da grupa iz Maribora tako „bespotrebno podstiče strahove i širi mržnju“.

Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao i očekujem da će merodavna tela odmah preduzeti mere protiv odgovornih, rekao je Cerar. Vođa grupe iz Maribora, Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg fudbalskog kluba, kontroverzna je figura „krajnje desnice“ koja po prema pisanju medija ima i kriminalnu prošlost.

Medijski je eksponiran već niz godina, a prošle godine se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan odkandidata za predsednika države. Šiško je u ponedeljak potvrdio da je on na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, odbacio je tvrdnje da je reč o „paravojnoj formaciji“, ali je potvrdio da neki članovi grupe imaju i oružje. Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo, rekao je Šiško.

Kako prenose slovenački mediji, Šiško se ranije deklarisao kao nacionalista i predstavnik krajnje desnice i kao“štajerski patriota“. Mediji prenose mišljenja stručnjaka za bezbednost i sociologa da je stvaranje takve oružane grupe vrlo opasnojer upozorava na političku polarizaciju u atmosferi sve izraženijeg fenomena neprijateljskog raspoloženja u politici i delu javnosti prema slabijim društvenim grupama, migrantima i strancima uopšte..

Policija je u ponedeljak saopštila da sprovodi istragu u vezi sa pojavom Šiškove grupe, prenose slovenački mediji.