PATRIJARH PORUČIO SA OSTROGA Molitva zajednička može učiniti čuda jer tu i takvu molitvu čuje svetitelj

U vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom, mi ovde sabrani, možemo uticati na mir, na čovekoljublje i milosrđe u čitavom svetu, više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kakvim drugim aktivnostima, rekao je njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

– Potrebna nam je molitva, pokajanje i da kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo svoju dušu i svima oprostimo sve – poručio je Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije večeras u svom obraćanju vernom narodu u manastiru Ostrog, prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Divan je Bog, braćo i sestre, u vama večeras ovde sabranima. Divan je Bog u vašim dušama, u vašim srcima, jer svi večeras dišemo kao jedno, svi večeras sabrani smo u jednoj tački, u misli, u molitvi, u srcu i duši Svetog Vasilija Ostroškog. I večeras, braćo i sestre, svaka reč suvišna je. Ovde, na ovom mestu, samo bismo trebali da se ćutke i ćuteći, smireno i skromno, kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija molimo Bogu. Da spustimo svoj um, da spustimo svaku svoju misao, da saberemo sve što jesmo u srcu svome i da tu klečeći pred Svetim Vasilijem Ostroškim, njemu poverimo sve što jesmo, jer znamo da Bog ne samo da je divan u svetima svojim nego Bog i čuje slovo, reč, molitvu svetitelja svojih, kazao je patrijath, dodajući da ko god je celivao svetiteljeve mošti, zna da se tog trenutka sve menja te da sve ono što imamo i što smo postigli prestaje da bude važno:

– Tu se nalazimo na nultoj tački, ali ne osiromašeni i lišeni dara, nego zasejani i obasjani pred licem Božijim, ljubavlju Božijom i ljubavlju svetitelja Božijih, ovde na ovom mestu ljubavlju svetitelja Vasilija Ostroškog. Ko nije imao neku potrebu, ko nije nosio na duši neku ranu, ko nije imao suštinsku duhovnu potrebu, a nije mogao da je ostvari, došao je ovde svestan da je samo ono što stoji pred Svetim Vasilijem, obnažen i ogoljen, lišen svake slave ovoga sveta, i odjedanput sa svim onim što mu je bila potreba, i pre nego što je pomislio, molitvom i ljubavlju Svetog Vasilija bilo mu je ispunjeno – naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je kazao da na ovome mestu, mi jesmo ono što zapravo jeste proizišlo iz ruku Božijih jer se ovdje meri samo vera:

– Ovde se meri samo spremnost da pred licem Božijim dubinski poznamo sebe i kada to imamo, kada u najmanju ruku imamo želju da to imamo, tog trenutka odjedanput sve prestaje i tog trenutka obasjava nas ljubav i blagodat Božija, ne zbog toga što smo po sebi vredni, nego zbog toga što se ovde na ovome mestu svetošću Svetoga Vasilija Ostroškoga, blagodat Božija spušta među nas. Sabrali smo se ovde isključivo i samo zato što znamo da je svetost ono što je potrebno nama i modernom čoveku, da je molitva ono što je neophodno da bismo bili živi. Molitva zajednička može učiniti čuda jer tu i takvu molitvu čuje svetitelj, naš Sveti Vasilije Ostroški, i sprovodi je Bogu. U vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom na sve strane, u tim vremenima koja su ispunjena nemirima, sukobima, mržnjom, bratoubistvom na sve strane, u tim vremenima, siguran sam, da mi ovde sabrani možemo uticati na mir, na čovekoljublje, na milosrđe u čitavom svetu, više molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom negoli bilo kakvim drugim svojim aktivnostima, i više od mnogih drugih koji se bave drugim aktivnostima.

Advertisements

– Jer mi živimo u vremenu u kojem se mnogo govori o miru, o ljubavi, ali se proizvodi oruđe koje seje nemir, proizvodi rat i otuda je potrebna molitva braćo i sestre, pokajanje i da kolenopreklono pred moštima Svetoga Vasilija Ostroškog iskreno pogledamo svoju dušu i svima oprostimo sve. Sveti Vasilije moli Boga za nas, poručio je Patrijarh Porfirije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je istakao je da je radost velika jer je Patrijarh posetio ne samo manastir Ostrog nego je idući stopama Svetoga Save posetio i manastir Mileševu, Eparhiju mileševsku, kao i svetovasilijevsku i svetosavsku Hercegovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *