PET MILIONA PIRATSKIH GLEDALACA FILMA TOMA, ŠTETA OGROMNA

Nakon što je na pojedinim internet stranicama objavljen film “Toma” koji se još uvijek prikazuje u bioskopima, poteglo se i pitanje autorskih prava i mogućih kazni.

Kada je u pitanju Krivični zakon Republike Srbije, ne samo da je zabranjeno objavljivanje tuđeg autorskog djela, nego je i zabranjeno i preuzimanje na svoj kompjuter. Kazne su paprene, a evo šta kaže zakon:

Krivičnim zakonikom (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) utvrđeno je šta se sme raditi sa filmovima, video snimcima, muzikom, slikama i svim drugim softverima. Zabranjeno je objavljivanje, snimanje (u elektronskom obliku), pravljenje kopija što uključuje i skidanje na svoj kompjuter. Pored toga kažnjava se i omogućavanje drugima da preuzmu tuđu intelektualnu svojinu ili drugim rečima aploud na torent sajtove. Propisane kazne su do tri godine zatvora ili do pet godina ukoliko se ovim putem pribavlja imovinska korist.

U BiH je na snazi Zakon o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH koji reguliše intelektualnu svojinu. Po ovom Zakonu prije dvije godine u policijskoj akciji “Plagijat” uhapšeno je lice A.M. iz Bijeljine protiv kojeg je tužilac podigao optužnicu zbog nezakonitog plasmana većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a da je kroz to pribavio imovinsku korist i oštetilo autora.

U Krivičnom zakonu BiH regulisano je pitanje distribucije u svrhu sticanja imovinske koristi autorskih djela i strogo je kažnjivo i objašnjeno u nekoliko članova.

Međutim, sva djela propisana ovim zakonom odnose se na one koji vrše distribuciju ovakvog sadržaja. Stavljaju u promet filmove ili muziku ili ih opet preprodaju što je poznato kao piraterija.

Ali korisnici ovih usluga, odnosno kupci piratskih djela nisu spomenuti. To isto se odnosi i na gledanje pomenutih sadržaja.

Advertisements

Što se tiče njihove krivične odgovornosti, autor određenog djela ima pravo da u privatnom procesu tuži pojedince zbog preuzimanja njegovog sadržaja bez dozvole, a kazna u tom slučaju zavisi od težine prekršaja i određuje je sud.

Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *