Nesvrstani u Beogradu: Skup povodom 60 godina od osnivanja Pokreta, učestvuje 100 zemalja /video/

  • Članak se dopunjava
Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika
Na Beogradski sajam, gde se skup održava, počele su da pristižu delegacije zemalja učesnica Samita Pokreta nesvrstanih.
Pojedine goste dočekaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova. Domaćini skupa, koji se održava u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u Beogradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.
Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.
Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.
Naša zemlja u Pokretu nesvrstanih ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija, na Samitu u Beogradu, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.
60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, govornica predsednika Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, govornica predsednika Srbije
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
09:22 11.10.2021
Стигао велики број званичника Србије
На конференцију је такође дошао велики број званичника Србије – премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, као и министри Зорана Михаловић, Дарија Кисић Тепавчевић, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Татјана Матић…
09:10 11.10.2021
Oči celog sveta uprte u Srbiju
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.
„Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova“, naglasio je Starović.
Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.
Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na virus korona i oni su izolovani.
09:08 11.10.2021

Samit pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija

09:08 11.10.2021
Zastave i slika Tita sa liderima Pokreta nesvrstanih

Skup povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih - Sputnik Srbija

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.
09:04 11.10.2021
Obezbeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadletali helikopteri.
09:03 11.10.2021
Ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana dočekuju goste
Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov. Srbija i Azerbejdžan su domaćini skupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *