Pismo monahinje Stefanide „duhovnim akterima u drami Kosovo i Metohija“: GDE JE CRKVA?

Pismo monahinje Stefanide „duhovnim akterima u drami Kosovo i Metohija“: GDE JE CRKVA?

Prenosimo vam sa sajta „Pravoslavlje Život Večni“ pismo monahinje Stefanide Vladici Amfilohiju. Pismo je napisano pre 6 godina ali ne gubi ništa na aktuelnosti ni na vrednosti…

Sabor SPC 6. novembra o Kosovu
Printscreen

NjEGOVOM VISOKOPREOSVEŠTENSTVU g. AMFILOHIJU

MITROPOLITU CRNOGORSKO-PRIMORSKOM

Obaveštavam Vas da sam primljena u Eparhiju Raško- Prizrensku u egzilu.

Za mene je to prava Eparhija Raško-Prizrenska i verujem da je Vladika i dalje Vladika. Verujem da je to političko sklanjanje, a to pred Bogom nije validno, i da nije istina da je proneverio pare. U dodatku šaljem pismo upućeno svim vladikama, da ne mislite da je samo Vama, u kom iznosim šta mislim o svemu tome. Ja sam protiv ekumenizma, i protiv dolaska pape, i protiv bilo čega sa Zapadom i sa Svetskim Savezom crkava.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ispovedno pismo duhovnim akterima u drami „Kosovo i Metohija“

I moje kršteno ime, Tatjana iz „Evgenije Onjegina“, i monaško, prep.Stefanida Skadarska, kao i Sv.Muč.Stefanida iz Damaska, poznati su, ove prve dve, po ispovednim pismima, a ova treća po javnom hvaljenju Sv.Muč.Viktora, i njegovih stradanja. I ja osećam potrebu da sve kažem u ovakvom trenu, koji traje već dve godine.

Smatram da Vl.Artemije nije ni u čemu kriv, i da je sve ovo kleveta što mu se stavlja za krivicu. I dalje ga smatram episkopom SPC.

Smatram da niste imali pravo da se mešate u vođenje njegove eparhije, po kanonima, i da nijedan od Vas ne bi dozvolio da se neko drugi meša u poslove Vaših eparhija. Nije Kosovo tu poseban slučaj, jer samo preko zakonitog episkopa dolazi Volja Božija za tu oblast, a preko onih koji se umešaju nekanonski ne dolazi. Duh Sveti ide tamo gde je od poslušanja dato da se episkop brine o poverenoj mu eparhiji.

To što on nije hteo da sarađuje sa Albancima u obnovi crkava je sasvim normalno, a sve drugo nije. Kako mogu Muslimani da grade Pravoslavni hram, kad svetinja treba da se gradi od ljudi krštenih, koji su u postu i molitvi,, koji čuvaju svoj jezik od zla, i svoj život drže u čistoti. Ne može bilo ko da gradi svetinju. Kako može Episkop Srpski da da blagoslov da grade svetinju oni koji su je godinu dana pre toga srušili.

Kako može da se prima kao prijatelj onaj koji je naredio bombardovanje našeg naroda.

Sve što je Vl. Artemije rekao bio je u pravu.

Zašto SPC ne izađe iz Svetskog Saveta crkava, kako je odlučeno 1997., kada je to jeretička organizacija najgore vrste, jer je konglomerat svih mogućih jeresi.

Šta treba tamo da radi Pravoslavni episkop, kada je Pravoslavnima ( po kanonima) zabranjeno da se mole zajedno s jereticima, čak i u privatnoj kući, a na tim skupovima se svi mole svojim idolima…To je izdaja vere, odstupanje od kanona, od žive, blagodatne logike Crkve, od Istine, od svedočenja Duha Svetog.To je obmana, prelest.

Ja Vas lično ne osuđujem, jer mislim da ste pod delovanjem nekog čipa ili hipnoze, i sl….,jer sam ubeđena da neko na duhovnom planu manipuliše sa starešinama SPC, da bi ih hipnotisao da pričaju šta ovi hoće sa Zapada. Reći ćete- ne može to gde je molitva- ali, da li ste uvek u molitvi. To su prefinjena stanja duha, kad se ubaci neki drugi duh, neka druga duhovna logika, koja vrši upliv na svest i volju čoveka. Svi Vi pre 15-20-30 god. ste pričali drugačije. A Vladika Artemije je ostao isti, u istoj veri u kojoj je bio svih 77 godina svoga života. On neguje porodične, patrijarhalne, Pravoslavne vrednosti i rodoljublje, čuva svoju veru, poštuje kanone, dogmate Crkve, u svojoj Eparhiji Raško-Prizrenskoj u egzilu, na drugoj teritoriji samo silom prilika, a ne iz hira, ne iz neposlušnosti, niti iz poriva da uzurpira nekom eparhiju.

Sam protojerej Tomislav, koji je sagradio crkvu i konak u Ljuljacima, je izgleda imao dar prozorljivosti, kad nije poklonio crkvu SPC-u, nego Srpskom narodu.

Pismo monahinje Stefanide „duhovnim akterima u drami Kosovo i Metohija“: GDE JE CRKVA?
Foto: EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA U EGZILU

Vl.Artemije nije uzurpirao nijednu crkvu, niti manastir, Eparhije Žičke. Smestio je bratiju na privatnom posedu, koji mu je poklonjen, a to što je dospeo u tu situaciju nisu krivi ni on , ni bratija, nego Vi.

Nemate pravo da proglašavate kao uzurpatore i kršioce kanona one koje ste Vi sami doveli u taj položaj, i to upravo uzurpirajući njegovu eparhiju i kršeći kanone.

Ne smemo žrtvu nazivati krivcem.

Sa kojim pravom goniti m.Zlatu, koja je dvoja kola ostavila manastiru, a samo jedna ponela , koja su lično njena, i koja je ponela umetničke portrete svojih duhovnih otaca, koje je ona dala da se izrade za nju.

Zar i Vi, svaki od Vas, nemate neku ličnu svojinu. Zar nemate po nekoliko hiljada knjiga.I to košta, i to je od nekih para kupljeno. Sve te Vaše knjige koštaju koliko jedna kola, a mnogo više nego te dve slike. „Ko je bez greha nek prvi baci kamen na nju.“

Zašto proganjati sve one koji govore istinu.

Zašto branite sveštenika koji je kažnjen, i državnim sudom osuđen, za novčane malverzacije, i koji je posedovao 10 stanova, i Vi ga oslobađate da svaki dan služi u crkvi, a po podne ide u zatvor, čovek , koji je dokazano učinio greh, a Vl.Artemija, potpuno nevinog staviste u zatvor kućni, koji greha ne učini, i nepravda se ne nađe u ustima njegovim.

Šta se to dešava u Vama.

Kako se lažno pripisuju Vl.Artemiju kule i gradovi u Beogradu, i drugde, kad on ulazi kroz garažu da bi došao u svoju keliju 3m puta 4m, do koje se dolazi jako uskim spiralnim stepenicama, koje su naporne za čoveka od 77 godina; jede u kuhinjici, koja je ujedno i trpezarija, sa malim stolom, i sedištima gde može samo 4 čoveka da sednu, sve skupa kuhinja i trpezarija od jedno 3m sa 3m; koji drži svoje knjige na polici u garaži, u nedostatku prostora.

Kako mogu od Vl.Artemija da se traže pare , kao da su utajene, koje su upotrebljene za gradnju više manastira, a čoveka , koji je stvarno pokrao Crkvu, i imao 10 stanova, izvlačite iz zatvora, i šaljete da služi Sv.Liturgiju, dok Vladiku stavljate u zatvor, branite da služi, i raščinjavate. To je na sablazan.

Vl.Artemije je odgajio najbolje monaštvo, zaista je radio sa njima, vaspitavajući ih kao sluge Božije, koji se žrtvuju za druge, koji duboko poštuju ljude, brane Svetinju.

SRAMOTA je za celu SPC da su oni, koji su uspeli da opstanu na KiM-i svih ovih desetak godina kad su Šiptari hteli Srbe da ubijaju, sad morali da odu zbog Pravoslavnih episkopa. To je katastrofa.

Progoniti nekog zbog rodoljublja, i braniti nekom duhovno očinstvo, kada svi Vi imate svoju duhovnu decu, i vodite ih za sobom u drugu eparhiju prilikom premeštaja…Kako za jedne važe jedni aršini, a za njega drugi.

Kako mogu deca da prihvate kao oca nekog ko je oklevetao njihovog oca i oterao.To bi bilo nenormalno. Da prihvate kao oca nekog ko je rasturio njihovu duhovnu porodicu, oterao im oca, klevećući ga, rasturivši sve ono što je on za 20 godina učinio.

Normalno je da to ne prihvataju, i da su odani i verni svom ocu.

Prvo ste ga isterali iz eparhije, ne davši da zvone zvona kad je kretao, što je običaj kad ide vladika. Ista osoba koja je stajala na vratima Gračaničkim da ne dozvoli da bratija dođe do svog oca, i koja je time svesno provocirala izgred, ta je stajala i kod zvona da spreči druge da zvone. Ta nema pratnja odjeknula je Nebom više nego hiljadu zvona. Taj TUP ZVUK ZLOČINA.

Pa ste ga držali par meseci u neizvesnosti, ne odredivši mu gde će da bude, i to mu ne davši veliki manastir gde bi mogao da smesti bratiju, i gde bi bilo dostupnije za narod, nego mali, nedovršen, u kraju Srema.

Pa mu zabranili da služi, pa je to poslušao, i Vi ste sve to radili bez trunke griže savesti, sa osmehom…

Pa mu zabranili da govori na skupu u Rusiji, pa ga držali u neizvesnosti za jesenji Sabor 2 dana, kad ćete ga pozvati, dok ste se Vi (neki od Vas) samouvereno smejali dok se starac od 76 godina, sa dijabetesom, muči. Vi ste mogli da ga ubijete s time, jer se odlično zna šta znači dugotrajno stanje stresa za dijabetičara, i onda, oprostite na izrazu, odnosi se na nekog mlađeg među Vama, bezobrazno ga uopšte ne pozvavši na Sabor, nego u njegovom odsustvu, bez ikakvog obaveštenja, bez da ga pozovete, jer je i on Vladika, kad se odlučuje o njegovom životu, bez davanja ikakve šanse da se brani, bez sudskog procesa, po kratkom postupku ( što bi rekli u partizanima, to je njihov običaj) presudili.

Protiv svih kanona Crkvenih makli ga i izabrali drugog, i to onoga, koji po svojim moralnim osobinama i postupcima najmanje zaslužuje da ga zameni. A drugo, što je još važnije, nema ni prava da ga menja dok je on živ i zdrav i nije u jeresi. I zašto to sve – da bi ispunili volju Zapada.

Naša vera je oko Hrista, Duha Svetoga, a njihova oko pape, Evropske Unije, i Evro-atlantskih integracija.

Mi okupatore nećemo, ni kao goste, a kamoli da njihovu volju ispunjavamo.

Da, preskočih Duboki Potok, da se vratim i na njega.

Dakle, Vi ste krivi za to, a ne on. Čoveka pod stresom, dijabetičara, puštate danima da čeka, bez prava na sudski postupak, i odbrane, bez prava da se brani, a potpuno nevinog, maknuvši ga sa njegovog mesta, bez nade da ćete stvari preispitati- po Bogu, i sve to samozadovoljno, sa osmehom, likujući.

On je čekao ne bi li Vi shvatili da grešite, i da je on poslušan Crkvi; trpeo je u tome 10 meseci, ali, kad je video da ste Vi toliko ogrezli u grehu, i da kod Vas više ne vladaju kriterijumi Pravoslavnih kanona, i da Vaša savest više ne reaguje na Jevanđelske mere, onda je ovim pokazao da je i dalje episkop Raško-prizrenski i da vidi da to što radite nije po Bogu.

On time nije ušao na teritoriju tuđu, i uzurpirao, nego na svoju otetu- na pravdi Boga.

Nakon 10 meseci trpljenja, laži, i kleveta, rekao je da neće više da prihvata nekanonske odluke, jer oseća da se time greši i on- što pristaje na nešto što nije po Bogu.

Eparhija RP je uništena Vašim postupcima, i to u momentu kada je toliko bitno za Srpski narod da ostane na Kosovu, i da ima duhovnu potporu, koju je imao svih ovih godina u njemu i u monaštvu.

Ja ne znam kako Vi umirujete svoju savest, i kako opravdavate sebe što ste učinili da se uništi duhovno najbolje organizovana eparhija, i najbolje duhovno vaspitavano monaštvo SPC, na najsvetijoj Srpskoj Zemlji, koje je sami Bog odredio da brani Svetinju u tako odlučnom momentu.

Većina monaštva je ili sa Kosova ili iz Krajine, oni koji su borci, kojima je čast i poštenje, obraz i rodoljublje, samožrtvenost, i odbrana nacije i vere iznad svih ovozemaljskih počasti i iznad svog sopstvenog života.

Ja ne znam kako Vi možete to u sebi- sami sebi da opravdate. Kako očekujete da posle narod poštuje Vas, i Vaše odluke, kad je to bio, i još uvek jeste, javni skandal, nebivala sablazan. Da li ste svesni do koje mere je to sablazan da ljudi, koji su Vas poštovali decenijama, shvataju da se tu nešto čudno dešava, što nema veze s Pravoslavljem, i da se tu radi za političke interese Zapada, a ne u odbranu vere i otačastva, što ljudi s pravom očekuju od Crkvenih pastira.

Zašto niko od Vas nije reagovao na onaj snimljeni razgovor između Save Janjića i jednog Albanskog funkcionera, gde je on sam potvrđuje svoj čin veleizdaje države, naroda i Crkve. I, umesto da bude izveden na sud , on je dobio arhimandridski čin i postao iguman Dečana. Nedostojan! Nedostojan! Nedostojan!

On sam za sebe kaže da nije Pravoslavan.

Zašto niko ne potegne raščinjenje episkopa australijskog, koji je otvoreno učestvovao u jeretičkikm skupovima na Zapadu, koji je sa Savom Janjićem kovao zaveru protiv Ep.Artemija- to kanoni kažnjavaju.

Zašto niko ne svrgne episkopa bačkog za otvoreno moljenje sa jereticima, i saučestvovanje u jevrejskoj Hanuci, koji je palio sveću tamo, na sablazan celog našeg naroda.

Zašto ne sankcioništete episkopa Ignjatija koji već decenijama propoveda i uči petnaestak –dvadeset generacija budućih sveštenika jeretičkom učenju. Da li ste svesni kakav će strašan odgovor dati Ep.Ignjatije, i svi oni koji ga podržavaju, za hiljade i hiljade zatrovanih studenata ubijene vere, sa nebulozama u glavi, kojima onda dalje truju narod.

Da li ste svesni šta radite.

Da li ste svesni da narod sada zna kanone, i da ovo nikada do sad nije bilo da episkopi ovoliko odstupe.

Narod nema skoro nikog više osim Ep.Artemija, i još po nekog vladiku, koji se javno mnogo ne izjašnjava , ali poštuje ispravno.

Kako možete pozvati papu da učestvuje na Crkvenoj svečanosti, kad je jeretik. Sv.Car Konstantin nije dao slobodu za jeresi, nego za ispravno učenje. Nemate prava na to da ih pozovete. Crkva nije vaša privatna stvar.

Vas treba slušati dokle se Vi držite od Boga ustanovljenog poretka i učenja, onako kako su Sveti Apostoli, Sveti Oci i Sveti Vaseljenski Sabori izložili, a kad odustanete od toga , ni Vaše odluke ne važe, nisu validne, blagodat se povlači, i Vi onda neispravno rasuđujete, ne po Bogu, i vernici nisu dužni da slušaju one koji ne propovedaju veru ispravno. Ne slušati takve čak je vrlina. Čak je i naređeno ne povinovati se odlukama onih koji odstupaju od prave vere.

Vi se pozivate na poslušnost Crkvi, a pitam Vas: GDE JE CRKVA. Da li tamo gde je Pravoslavni na pravdi Boga progonjen, koji čuva pravu veru i Sveto Predanje, ili tamo gde blagodat odstupa zbog kršenja kanona , zbog činjenja sablazni, zbog neposlušnosti odlukama Svetog Arh.Sabora o služenju Svete Liturgije po dosadašnjem, zbog pravljenja razdora unutar Crkve, zbog progonjenja vernika zbog ostajanja u pravoj veri i poštovanja prognanoga, zbog pomoći prognanima pravde radi…

Dakle, nije se Vl.Artemije odvojio. On je ostao u Crkvi kakva je pre bila.

Odvojili su se oni koji menjaju Sveto Predanje, koji menjaju Svetu Liturgiju, koji hoće ujedinjenje sa jereticima, a bez njihovog odstupanja od jeresi, kojima je miliji demonizirani rimski papa nego Pravoslavni episkop koji im kaže istinu, i koji neće kompromis sa Zapadom.

Sveti Anatolije Optinski Mlađi je prorekao pre 90 godina da će biti jeres Novog doba, koja će negirati Sveto Predanje.

To je to – Udaraće po postu, molitvi, podvigu, krstu, Crkvenom kalendaru, ikonostasu, odeći i izgledu svešteničkom, po voštanim svećama i kandilima,po Sv.Liturgiji, po pripremi za Sv.Pričest, po kriterijumima, po logici, po merilima vrednosti, po besmrtnosti duše, po mitarstvima, po odgovornosti, samožrtvenosti i savesti.

Kažete da kod Vl. Artemija i njegovog monaštva nema blagodati, a ja Vam kažem da ima. To monaštvo živi sa mnogo više smirenja, poslušnosti, uzajamnog poštovanja i ljubavi nego Vaše.

Sv.Starac Gavrilo Gruzijski je rekao da oni čija vera bude u srcu, da će oni prepoznati antihrista i neće se preći, a oni čija vera bude u umu , ti će pristati na njega. Sveta Blažena Pelagija Rjazanjska je rekla da kad se on pojavi mnoge će Vladike odmah preći u novu veru, i za sobom povući dobar deo naroda. Rekla je i da to što razlikuje tu novu veru je to što ona odriče krst. Znači, stradanja, podvige, samožrtvenost…Ta žrtvuje druge sebi, a ne obrnuto, kako nam je usađeno u tablice srca i uma. Ona je hladna i ohola, sebična, samoživa. To je vera Kaina. To je poslednja borba sa kojom se završava istorija na Zemlji, a sa kojom je i počela. Prvi zločin je bio Kainov na Zemlji, ali će i poslednja pobeda na Zemlji biti Aveljeva, pred Drugi Dolazak Hristov. Kažu Sveti da će na samom kraju ostati samo pravedni, da dočekaju Drugi Dolazak Hristov. Sveti Nektarije Optinski je rekao da će se u zadnje doba Crkva očuvati u formi – jedan episkop, jedan sveštenik, jedan vernik. Sveta Blažena Pelagija je rekla da će se na kraju vera ispravna sačuvati samo u 7 crkava na svetu.

Smatrate da je monaštvo Vladike Artemija trebalo da ostane na Kosovu i Vas druge da prihvati. I to je deo jeresi Novog doba , koja negira očinstvo, negira duhovno rukovodstvo, čak imate primere onih koji su se učili na ovom novom teološkom fakultetu da npr. veroučitelj, koji je sada novi operativni urednik časopisa „Pravoslavlje“, ismeva očinstvo i rukovodstvo duhovno,i kaže da mu je bolji njegov vulkanizer , nego duhovnik za rukovođenje. I taj treba da vodi glavni časopis SPC, i da uči decu pobožnosti. Ili , glavni urednik časopisa „Pravoslavlje“, koji je došao pošto je prethodni, blagodatni i pošteni, bio silom smenjen, a ovaj novi uči da duša nije besmrtna…

U kog’ Boga oni to veruju, mi u istog Boga ne verujemo. A ko je tu u raskolu, oni koji veruju i dalje kao i prethodnih 2000 godina, ili ovi što imaju vlast Crkvenu, a „sile su se njene odrekli“, sile koja bi ih naučila da pravilno veruju i pravilno rasuđuju.

Dakle, u raskolu su sve one vladike, počev od Njegove Svetosti, pa dalje, koji ne ostaše u pravoj veri i logici i Duhu, od Boga nam predanih, a koje dobiše prejemstvom preko prethodnih episkopa, pa sve do Apostola i Samoga Hrista.

Da je Vl.Artemije kriminalac, kakvim ga predstavljate ( kao da je dao da se izvrši atentat na sveštenika), on bi do sad već 100 puta dao da se neko od Vas ubije, za sve ovo što mu godinama radite.

Vl.Grigorije broji koliko će ljudi da sledi Vl.Artemija, pa kaže, možda 30 000 , pa eto, kao , i da izgubimo te , još ostaje…Vl.Porfirije preti u ličnim razgovorima vernicima da će ih sve izbaciti iz SPC ako idu kod Vl.Artemija. S kojim pravom svi Vi postavljate sebe kao merilo svega, umesto Hrista.

Pa i Vl.Lavrentije piše poslanicu da zabranjuje da se Vladike Artemija monaštvo prima u njegove crkve i manastire, kao da su demoni, a sa pravim jereticima, rimo-katolicima, zajedno sedi, jede, veseli se, pravi im koncerte, moli se sa njima, ljubi ruku jeretiku papi, vodi svoje sveštenike na poklonjenje njemu, i još uvek je episkop, protiv svih kanona.

Kakve su to posunovraćene vrednosti i merila.

Vl.Artemije brani Srpstvo, brani rodoljublje, brani SPC od jeresi Novog doba, od ekumenizma. On nije dao da Zapad sa Albancima Muslimanima gradi naše crkve, i nije hteo u njima da služi, ne zato što nije bio revnostan, nego zato što neće da ima udela sa njima, i što neće da ponižava sopstveni narod i njegove žrtve, a ne od lenjosti, nego iz principa, iz dostojanstva Pravoslavnog.

Mišljenja sam, takođe, da je greh menjati ime SPC u Crnoj Gori, zarad logike bezbožnih. Od toga se oni popraviti neće, a samo se sablažnjava naš narod. Meni se sledilo u srcu kad pročitah tu obavest, i svaki put mi se duša zgrozi kad čujem taj bezlični natpis, koji se odriče svoje nacionalnosti. Kako onda možete posle očekivati od njih da oni poštuju Vas kao Srbe, i Srpsku Crkvu.

Ja pripadam SPC, i ostaću u njoj.

I ne znam kako neko od Pravoslavnih episkopa i vernika može da poželi Evro -atlantske integracije, kad se vidi kakav nemoral dolazi sa Zapada, i kakvi nepravedni aršini, kakvi nakaradni zakoni, kakvo rasturanje svih Hrišćanskih vrednosti, i porodice, i morala i vere. Koji iskreni rodoljub i Pravoslavni vernik može to da poželi. Jedino ako nije hipnotisan.

Ja Vas uopšte ne osuđujem, mislim da ste pod dejstvom čipovanja sa Zapada ili neke hipnoze. Čip u telu preuzima ulogu hipofize, i utiče na rad svih organa. A hipnoza i atak duhovni mogu da promene stanje duha i volje.

Taj duh nema Istine, nema istinskog smirenja, nema požrtvovanosti, nema iskrenosti, nema bezazlenosti, nema topline, nema milostivosti.

„A plod Duha jeste radost, mir, dugotrpljenje, krotost, vera, uzdržanje…“

Pripremate 8. Vaseljenski Sabor, a sve tačke dnevnog reda su u funkciji centralizacije vlasti u rukama Carigradskog Patrijarha, u funkciji dolaska pape i priznavanja jeretika, kao i negiranja Crkvenog Predanja.

Onda sami zaključite da li će taj sabor biti validan. Neće. Sabori su se sastajali da ozakone kanone protiv jeresi, a ne da menjaju Predanje Crkve. Svetitelji kažu da je bilo 7 Sabora , i da osmi neće biti Sveti, već razbojnički. Sve jeresi su već osuđene, pa i rimo-katolička, kao i ekumenska, na manjim Saborima. Ovaj Sabor bi bio po Bogu JEDINO ako bi osudio ekumenizam i naredio svim Pomesnim Crkvama da izađu iz Svetskog Saveza crkava.

Gradite više Vas ogromne Saborne hramove, mi mislili- iz pobožnosti, kad ono- to se gradi zbog 2013.g. Da bi dočekali papu u njima, pa da budu što veći.

Nameravate napraviti onaj ogromni rimo-katolički krst iznad grada Sv.Cara Konstantina, i to da on proguta mali Pravoslavni krst, kao da se on u njega utapa. To je IKONA EKUMENIZMA. To treba da bude čin izdaje naše vere.

Kad bi se zaređalo, kod svakog skoro od Vas bi se moglo naći po nešto što nije u redu kako treba, a kod nekih i poviše, a Vi ste prognali, i smatrate da ste raščinili Vl.Artemija, koji ni jednu mrlju nema, osim one koju ste izmislili.

Narod neće ekumenizam, neće rimskog papu, neće menjanje Svete Liturgije, neće menjanje Crkvenog Predanja.

Ako Vi hoćete neku drugačiju crkvu, onda lepo, pošteno, Vi ozakonite da više ne pripadate SPC-i, a ostavite verne SPC u njihovoj Pravoslavnoj veri dosadašnjoj, od Otaca predanoj.

Dovodite rimo-katolike da predaju našoj deci, studentima na Teološkom fakultetu, đacima u Bogosloviji, a Vladici Artemiju, Pravoslavnom episkopu, ne date da govori na Skupu u Petrovgradu o zločinima rimo-katolika nad Srbima.Za koga Vi to radite. Ima li ovde Srba, što reče ambasador Konuzin.

Potcenjujete inteligenciju sopstvenog naroda. A, onda, kad najbolji iz naroda kažu otvoreno šta se dešava, njih progonite, kažnjavate, klevećete, izopštavate iz Crkve.

Da li stvarno mislite da je kazna koja je data na osnovu kleveta i s predumišljajem- za račun bezbožnih- da je ona validna. Da li stvarno mislite da se Bog slaže sa odlukama donetim na osnovu uzurpacije vlasti, iz ličnih neprijateljstava, sa Vašim zapušavanjem usta onima koji govore istinu, sa oduzimanjem prava Vladikama koji Vam nisu istomišljeni da progovore, ućutkivanjem tih pretnjama , ucenama, zabranom da svako ko nije Vladika Bački ne može da progovori, da su svi kao mala deca.Ako mislite da druge Vladike nisu dovoljno pametne da progovore nešto narodu, kako ste ih onda izabrali da kao vladike rukovode celim oblastima. Znači, ako mogu da Vladičestvuju, mogu i da kažu javno šta se to dešava, i da odbrane ono što je po Bogu. Crkva nije KGB, ni Cija, ni mafija.

Kad je to bilo da Vladike čuva policija od sopstvenog naroda, koji hoće da preda samo jedan papir, peticiju potpisanu od 14 500 ljudi. Zar je to Jevanđelski. Gospod je išao za jednom ovcom, a Vas se ne tiče šta 14 i po hiljada vernika hoće da Vam kaže. Šta ste Vi. Bogovi na Olimpu, koji su nedodirljivi. Zašto Pravoslavni vernici ne mogu da Vam kažu ništa, kad nešto nije u redu.

Ali, sve je to prorokovano.

To što Vi raščinite nije raščinjeno, pošto Vi imate tako krupne grehe, koji po kanonima zaslužuju svrgnuće i raščinjenje, i kao takvi, Vi, po kanonima, nemate pravo da sudite drugima, i Vaše odluke nisu validne i važeće.

„Bogu se treba pokoravati većma nego ljudima.“ Kad se pozivate stalno na poslušnost Vama, kao kriterijum da li je neko ispravan u Crkvi, zašto to isto ne primenite i na sebe- da je merilo da li ste ispravni da li Vi slušate Boga, Svete Oce, Vaseljenske Sabore, Sveto Predanje, savest, dogmate. Ako Vi ne slušate, s kojim pravom sebe smatrate validnim sudijama, i s kojim pravom očekujete da Vam se svi klanjaju i kada odstupate od ispravne vere, i kada činite grehe, i kad ne govorite po Bogu.

U Srba nema pape, niko nije bezgrešan, i nikog Srbi neće poštovati kao bezgrešnog da mu bezuslovno aminuju, osim Jednog Boga. Nikoga Srbi neće bezuslovno prihvatiti da slušaju samo zato što je u poziciji Crkvene vlasti, ako taj ne živi kako treba, i ako ne ispo- veda ispravno veru, i ako hoće nešto novo da uvodi, i ako hoće da uvede SPC u jeretičko saborište…

Mon.Stefanida

Advertisements

Foto: Ilustracija/ EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA U EGZILU,

Izvor: PRAVOSLAVLJE ŽIVOT VEČNI