Pljačka veka u RTB Bor: Kakva je veza Blagoja Spaskovskog i nestalih 900 kilograma zlata?

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara”, iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” (RTB), od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona evra, pišu “Novosti”.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M. Uz njih je priveden i bivši radnik “Zlatare”, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su “Novosti” imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, “sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma”. To se navodi uz opasku da “ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispiranim vodama.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih proširen je za još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za “pljačku veka” biti mnogo duža, navode “Novosti”.

Poznata je ona narodna: Riba smrdi od glave … a čisti se od repa važi li ona i za PRO-VIZIONARSKO poslovanje i rukovodjenje po BLAGOJEVOM ZAKONIKU saznaćemo tokom istrage koja se sve više zahuktava, piše portal Medija Centar Bor.

Portal pita kakva je uloga u svemu tome bivšeg generalnog direktora Blagoja Spaskovskog i podseća da je opšte poznato da je isti uticao na Vladu Srbije da promeni Upravni odbor i Skupštinu RBB Bor u trenucima kada su zvanično tražili izveštaj o metal bilansu za 2014. godinu i kada su signalizirali da u izveštaju o poslovanju nedostaje 500 kg zlata.

Hoće li istraga u ovom slučaju ići do kraja i doći do glave ribe koja smrdi ili će još veća riba, po našem lepom višedecenijskom a trenutno naprednom običaju zaustaviti sve, i ostaviti ovu zemlju da umire u smradu bitangi koji je opustošiše, videćemo u narednom periodu.

Kažu neki da nada poslednja umire, međutim to već godinama u Srbiji ne važi, nada više ovde ne stanuje.

Balkanska, Novosti, MC Bor

One thought on “Pljačka veka u RTB Bor: Kakva je veza Blagoja Spaskovskog i nestalih 900 kilograma zlata?

  1. HAPSE SE SITNI LOPOVI, KRUPNI KOLO VODE…

    Umesto da uhapse bivšeg čelnika RTB Bor Spaskovskog zbog kriminala, manipulacije i uzurpacije državne imovine kao svoju uz podršku mentora iz vlasti sa milionskom odštetom u evrima. Hapse ljude za sitne štete, što je u redu, a pronevera sa milionskim štetama u evrima, krađa zlatnog mulja (oko 5 tona), zlata (više od tone), bakra i srebra niko ne pominje. Pravda bi bila da se sudi i onima koji su naneli milionsku štetu RTB Bor i državi, ma iz kog kruga kriminala bili. Bez znanja Spaskovskog u RTB Bor nije moglo ništa da se uradi, pa i kriminalna nabavka sirovina i opreme i prodaja bakra, sumporne kiseline i plavog kamena i kriminalna investiciona gradnja u RTB Bor, tako da dugovanja prevazilase milijardu evra. Da li se pita neko zašto je Sosa zatvorio firmu “Zaštita” doo i angažovao beogradsku firmu, svoje rodbine i prijatelje, da štiti imovinu RTB Bor. Zaštitila je, a dobro bi bilo da se otvore fioke u SUP, koje su pune sa optužbama Sose, (naj)bliži vlastima poltronstvom, šlihterajom, klimoglavstvom i uvlakaštvom. Epilog svega je RTB Bor je gurnut u ambis, gde ga sačekali spasioci Kinezi, a njegovim grobarima treba okačiti Šistekovu nagradu zbog inovacija uništavanja RTB Bor. Bivši čelnik RTB Bor stekao više stanova u Londonu, ima lokale u Beogradu i Skoplju isključivo od inženjerske plate od 1000 evra, šije mu ga “Đuro”? Poslovne veze sa Andrejom i Popovićem je isključivo na korektno-poslovnoj i poštenoj bazi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *