Policiji u Galvestonu je jako žao što su vezanog kanapom vodili Afroamerikanca iza konja

“Naši policajci su se pokazali loši u proceni,“ rekao je načelnik policije.

Iz policijske stanice u Galvestonu u Teksasu izvinili su se nakon što su policajci na konjima vodili afroamerikanca vezanog konopcem kroz ulicu u subotu.

“Razumemo negativnu percepciju ovog događaja i verujemo da bi najprikladnije bilo zabraniti upotrebu ove tehnike,“ osvanulo je na Fejsbuk nalogu Policijske stanice u Galvestonu u ponedeljak uveče nakon što je fotografija incidenta uveliko počela da kruži društvenim mrežama.

Čovek na fotografiji, Donald Nili, 43, uhapšen je zbon toga što je nakon nekoliko opomena ponovo zatečen u blizini tuđem posedu u Galveston, što je u Teksasu krivično delo. Međutim, umesto da je do stanice transportovan vozilom, dva bela policajca na dužnosti privezali su kanap za lisice kojim su vezali čoveka, a onda su ga naterali da hoda do stanice, dok su oni ispred njega išli jašući policijske konje duž osam blokova.

Iz stanice su rekli da dva policajca na dužnosti – identifikovani kao P. Bronš i E. Smit – nisu imali nikakvu “lošu nameru“ i da čoveku nisu vezali ruke kanapom kao što je ranije bilo spekulisano. Oni su prosto želeli da ga isprate do stanice nakon što su ga uhapsili, ali nisu želeli da preopterete konje. Ostalo je nerazjašnjeno da li će ova dva policajca biti podvrgnuta bilo kakvoj vrsti disciplinatorne provere.

Ovakve metode za transport nisu neobične kada se radi o situacijama u kojima je potrebno obuzdati mase. Ipak, u Nilijevom slučaju, načelnik stanice u Galvestonu rekao je da su se njegovi “policajci pokazali loši u proceni,“ kao i da je trebalo da sačekaju da po njih dođe vozilo. Dodao je i da se ovakva situacija više nikada neće ponoviti.

“Kao prvo, moram se izviniti gospodinu Niliju zbog ove nepotrebne sramote,“ dodao je Hejl u saopštenju za Houston Chronicle.

Fotografije hapšenja izazvale su besne reakcije kako boraca za civilna prava, tako i političara. Edrien Bel, kandidatkinja Demokrata za poslaničko mesto u teksaškom Četrnaestom Distriktu napisala je na svom Fejsbuk nalogu da “ozbiljne mere moraju biti preduzete kako bismo osigurali da niko više ne bude zlostavljan na ovaj način.“

Takođe, Lion Filips, predsednik galvestonske Koalicije za pravdu, progresivnog udruženja za borbu za civilna prava, izjavio je za Houston Chronicle da smatra da bi ova dva policajca morala biti sankcionisana za svoje postupke.

“Sve što znam je to da su u pitanju dva bela policajca na konjima koji vode crnog čoveka ulicom kanapom privezanim za lisice kojima je vezan, i to mi nikako nema smisla, i tačka,“ rekao je on. “Ipak, razumem i ovo – da je u pitanju bio belac, garantujem da se ovako nešto ne bi desilo.“

Advertisements

Nili je trenutno pušten na uslovnu slobodu, prenosi Houston Chronicle.

Izvor: Vice

Advertisements

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.