Politiko: Bekstvo Gruevskog omogućili agenti iz Mađarske

Politiko: Bekstvo Gruevskog omogućili agenti iz Mađarske

Mađarska obaveštajna služba omogućila je bekstvo bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, piše briselski portal „Politiko“ pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate sa situacijom, prenosi Srna.

Kako prenosi novinska agenicija Srna, u tekstu „Politika“ podseća se da je Gruevski bio premijer Makedonije do 2016. godine i da je ranije ovog meseca trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije, da bi odjednom napustio zemlju i pojavio se u Budimpešti.

Nedelju dana kasnije Gruevski je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.

„Politiko“ podseća da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije ove nedelje priznao da su mađarske diplomate bile u pratnji bivšeg makedonskog premijera tokom njegovog putovanja kroz Balkan do Mađarske.

Portparol mađarske vlade nije odgovorio na upit portala „Politiko“ da prokomentariše ulogu obaveštajnog aparata u ovoj operaciji, navodi Srna.

Advertisements

Premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg „Politiko“ opisuje kao dugogodišnjeg saveznika Gruveskog, javno je branio odluku o dodeljivanju azila bivšem makedonskom premijeru, ukazujući na nešto što je opisao kao „složenu političku borbu i igru“ u Makedoniji, navodi Srna.

Briselski portal podseća da je američki Stejt department izrazio zabrinutost zbog poteza Gruevskog sa ciljem izbegavanja zatvorske kazne, a da je Makedonija podnela formalni zahtev za izručenje.

Aktuelni premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će istraga otkriti detalje bekstva Gruevskog, ali da ostaje pitanje kako su četiri Makedoniji prijateljske zemlje to dozvolile.

Tokom posete Strumici, Zaev je rekao da javnost očekuje da veoma brzo bude informisana šta se tačno dogodilo u Makedoniji u vezi sa bekstvom bivšeg premijera, prenose makedonski mediji.

„Mene je informisalo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije i znam dokle se stiglo. Verujem da će veoma brzo javnosti biti saopšteni detalji o tome šta se događalo u Makedoniji, budući da znamo šta se događalo u Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Mađarskoj“, rekao je makedonski premijer.

On se pita kako se to dogodilo u vreme kada je makedonsko društvo, makedonski parlament ozbiljno usredsređen da postane član EU i NATO-a.

„Ostaje pitanje kako to da su naši prijatelji, četiri zemlje, to dozvolile i svakako ostaje pitanje u vezi sa te tri zemlje članice NATO-a, koje se vode `vladavinom prava`“, rekao je Zaev.

On je demantovao medijske navode da je sa Gruevskim komunicirao neposredno pre nego što je ovaj napustio Makedoniju.

Gruevski je osuđen na dve godine zatvora prema optužnici za korupciju. Makedonska policija objavila je nalog za hapšenje nakon što on nije došao na početak služenja kazne.

Izvor: Danas