Rohani poziva muslimane širom sveta da se ujedine protiv SAD

Rohani poziva muslimane širom sveta da se ujedine protiv SAD

TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je danas muslimane širom sveta da se ujedine protiv Sjedinjenih Američkih Država, umesto da „prostiru crvene tepihe za zločince”.

Screenshot

„Potčinjavanje Zapadu na čelu sa Amerikom bila bi izdaja naše vere… i budućih generacija ovog regiona”, rekao je Rohani na međunarodnoj konferenciji o islamskom jedinstvu u Teheranu, u govoru koji je uživo prenosila iranska televizija.

„Imamo izbor ili da prostiremo crvene tepihe za zločince, ili da se silovito odupremo nepravdi i ostanemo verni našem proroku, našem Kuranu i našem islamu”, rekao je Rohani, a AP ocenjuje da on pritom misli na Saudijsku Arabiju i druge države Persijskog zaliva koje imaju bliske veze s Vašingtonom.

Iranski predsednik je, uz to, izrazio spremnost za odbranu interesa saudijskog naroda od terorizma, agresije i supersila.

„I za to ne tražimo 450 milijardi dolara”, istakao je Rohani, dok američka agencija navodi da se ta njegova izjava odnosi na vrednost ugovora Rijada s Vašingtonomprenosi Tanjug.

Vašingtion je u maju ponovo uveo Teheranu sankcije pošto se američki predsednik Donald Tramp povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanim 2015. godine.

Iran i Saudijska Arabija su regionalni rivali i podržavaju različite strane u sukobima u Siriji i Jemenu, kao i različite političke frakcije u Iraku i Libanu, napominje AP.

Advertisements

Rohani: Izrael je kancerogeni tumor

Predsednik Irana Hasan Rohani nazvao je Izrael „kancerogenim tumorom” koji su stvorile zapadne zemlje kako bi ostvarivale svoje interese na Bliskom istoku.
U govoru na godišnjoj Konferenciji islamskog jedinstva, Rohani je rekao da je „jedan od zloslutnih rezultata Drugog svetskog rata bilo formiranje kancerogenog tumora u regionu”.
On je nazvao Izrael „lažnim režimom” koji su uspostavile zapadne zemlje. . (Beta-AP)

Izvor: Politika