Pomeren skup “Budućnost Srbije” zbog “1 od 5 miliona”

Skup u Novom Sadu u okviru kampanje “Budućnost Srbije” koji je bio najavljen za 12. april, pomeren je na dan ranije. Takav zahtev juče je predsedniku države uputio novosadski gradonačelnik, kako se ne bi poklopili taj i protestni skup “Jedan od pet miliona“ koji se svakog petka održava u Novom Sadu.

Plato ispred Srpskog narodnog pozorišta i Trg slobode deli par stotina metara, a 12. aprila na tom se mestu ipak neće sresti oni koji Aleksandra Vučića podržavaju i oni koji mesecima traže njegovu smenu.

Na svom Fejsbuk profilu, gradonačelnik Miloš Vučević objavio je poziv za 11. april, uz poruku da Novi Sad nije mesto sukoba.

“Da ne dozvolimo da neki koji priželjkuju nasilje, da oni koji bi da vide haos, da oni koji ohrabruju one koji bi da izazovu incidente ne uživaju u tome, da nemamo ružne scene na ulicama Novog Sada”, rekao je Vučević.

A dok je odgovor predsednika na Vučevićevu molbu još bio nepoznat, policija se obratila organizatorima protesta.

“Konkretno su zvali iz policije radi bezbednosti tog dana, da promenimo ili dan ili mesto okupljanja. Predlagali su plato SPENS-a ili tako nešto. Pošto mi ne odustajemo od toga, rekli smo da jedino pravnim postupkom, odnosno iznošenjem zabrane okupljanja mogu da nas odatle sklone”, kaže Tea Vukadin iz Saveta protesta “Jedan od pet miliona”.

Tog 12. aprila će biti 13. put da se okupljaju u centru ovog grada i predstavnici vlasti to znaju, bez obzira na to kad je skup prijavljen, dodaju u Savetu.

Vučević odgovara da nemaju zakupljen termin, a da je predsedniku uputio molbu, kako bi se izbegla mogućnost incidenata.

“To da mi (Dragan) Đilas dođe da mi pravi haos u Novom Sadu i da mi (Boško) Obradović i (Vuk) Jeremić vide razbijene izloge i glave… Pa mi to nećemo praviti”, rekao je Vučević.

Pomeren skup "Budućnost Srbije" zbog "1 od 5 miliona"
Screenshot

N1: Na osnovu čega imate takvo shvatanje?

Vučević: “Pa na osnovu toga što sam pročitao pažljivo juče njihovo saopštenje”.

Kao i u saopštenju, u Savetu protesta ponavljaju da Vučevićeve konstatacije smatraju obmanom.

“Od strane nas, do sada, ni na jednom skupu nije bilo nasilja, bilo kakve vrste nasilja. Tako da jedino kako ja to mogu da shvatim je da on očekuje od svojih pridošlica da će biti nasilja. Mi šetamo i protesti su ekstremno mirni svaki put”, ističe Tea Vukadin.

Vučević: “Njih niko nije dirao, iako su napadali politička sedišta drugih stranaka, više puta”.

N1: Gde?

Vučević: “U Novom Sadu. I kao što niko neće da prenese da su nam posle poslednjeg protesta “Jedan od pet miliona” razbijene prostorije u Dušana Vasiljeva, na Podbari.

Advertisements

U Savetu protesta “Jedan od pet miliona” kažu – za taj incident čuju prvi put.

Izvor. N1/ AUTOR: Nataša Kovačev