Postignut dogovor EU i Velike Britanije

Postignut dogovor EU i Velike Britanije

Velika Britanija i Evropska unija postigli su dogovor o nacrtu sporazuma kojim bi bila uspostavljena bliska veza posle Bregzita.

Postignut dogovor EU i Velike Britanije
Screenshot

Ostaje da se reši spor sa Španijom o kontroli Gibraltara pre sastanka evropskih lidera u nedelju, kada taj dokument treba da se verifikuje.

Posle vesti o uspešnom sastanku britanske premijerke Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, vrednost britanske funte uvećana je za skoro jedan odsto. Britanski narod želi da se Bregzit okonča. Žele dobar sporazum, koji će nas odvesti na stazu svetlije budućnosti, rekla je Mej u obraćanju parlamentu i dodala da je „sporazum koji će to omogućiti sada na dohvat ruke“, prenosi Glas Amerike.

U naredna ključna 72 sata uradiću sve što je u mojoj moći da donesem to britanskom narodu, rekla je Mej, čiji je portparol izjavio da ona veruje da može da obezbedi podršku u parlementu prilikom glasanja o sporazumu, koje se očekuje sledećeg meseca. Mnogi od onih koje će premijerka morati da ubedi ipak nisu delovali uvereno.

Neki od konzervativaca, koji žele „čist raskid“ sa EU, optužili su premijerku da je „izdala Bregzit“, a lider opozicionih laburista Džeremi Korbin ishod pregovora ocenio kao „najgori mogući“, jer će Britaniju ostati povezana sa ogromnim tržištem Evropske unije, ali neće imati pravo glasa kada je reč o pravilima.

Advertisements

Mej i Junker sastaće se ponovo u subotu, veče pre samita lidera EU, na kojem bi trebalo da se potpiše konačna verzija sporazuma o izlasku Britanije iz EU.

Izvor: Danas