PREDIZBORNE STRATEGIJE: Uvoz glasača iz Srbobrana (Srbija) u Šekoviće (BiH)

PREDIZBORNE STRATEGIJE: Uvoz glasača iz Srbobrana (Srbija) u Šekoviće (BiH)

Kombi u vlasništvu opštine Šekovići dovozi ljude iz Srbobrana i okoline da ih prijave za glasanje na izborima 7. oktobra

Piše: Ljiljana Kovačević

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj potpuno je posvećena realizaciji planova koji će im omogućiti da na izborima 7. oktobra osvoje što više glasova.

S obzirom da predizborne ankete pokazuju da je rejting Milorada Dodika, a pogotovo Željka Cvijanović, kandidata vladajuće koalicije (SNSD-DNS-SP i trabanti) za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS, daleko od sigurne pobjede, čini se sve da im na neregularan način obezbijede glasove.

I na ovim izborima, kao i na svim ranijim, stranke vladajuće koalicije izvukle su značajna sredstva iz javnih preduzeća, koja će upotrijebiti za kupovinu glasova. Pošto je para sve manje, jer su se godinama iz budžeta javnih institucija, ustanova i preduzeća vadile ogromne svote novca, koje su preusmjeravane u stranačke kase i privatne džepove, ove godine vlast u RS je pribjegla novoj taktici. Ide se na kupovinu biračkih odbora. Procijenili su da je ta opcija jeftinija i jednostavnija. Kupiš članove biračkih odbora, a onda je otvorena mogućnost krađe glasova.

BESPLATAN RUČAK

Osim toga, stranke vladajuće koalicije poslednjih mjeseci predano rade na tome da na glasanje dovedu što više ljudi iz Srbije, koji vode porijeklo sa ovih prostora i imaju pravo glasa u BiH.

Tako je dva puta do sada kombi, u vlasništvu opštine Šekovići, dovozio ljude iz Srbobrana i okoline (Vojvodina) da ih prijave za glasanje na izborima 7. oktobra.

Poslije procedure u policiji, potencijalni glasači su čašćavani ručkom u restoranu “Anin dvor” i to na račun opštine Šekovići.

Svima koji su se prijavili za glasanje, podijeljeno je po 2000 dinara (oko 33 konvertibilnih maraka).

Prema izvorima Žurnala, potencijalne glasače iz Srbobrana i okoline u Šekoviće je doveo odbornik SNSD-a Dejan Vasilić.

Isti izvor navodi da se očekuje nova tura potencijalnih glasača iz Srbije, koji imaju dvojno državljanstvo. Ovoga puta iz Šamca i okoline. I za njih će biti obezbijeđen ručak i po dvije hiljade dinara. Sve plaća opština Šekovići, a čak su se potrudili da prethodno marke pretvore u dinare. Da oni čije glasove kupuju ne gube na kursnim razlikama.

PRIVATNO – SLUŽBENA VOZILA

I ostale akcije vladajućih stranaka u predizbornoj kampanji plaćaju se iz opštinske kase. Gorivo, koje se plaća opštinskim karticama, sipa se u privatne automobile. Za to je zadužen Vlado Milić iz Šekovića, lokalni odbornik Socijalističke partije koji se, zajedno sa načelnikom opštine Momirom Ristićem, iz SNSD-a “prebacio” u SP zbog ranijeg koalicionog dogovora ove dvije partije, prema kojem je kandidat za načelnika Šekovića trebalo da bude socijalista.

U Šekovićima vladajuće partije javna dobra koriste kao svoja. Tako Đorđe Šarčević, kandidat za poslanika SNSD-a i sin potpredsjednika Skupštine opštine Šekovići, redovno koristi službeni automobil opštine za lične potrebe. On sa opštinom Šekovići, formalno, nema nikakve veze. Izuzev oca, koji je opštinski funkcioner i koji bez pardona javna dobra koristi kao lična.

Advertisements

Foto: Vladimir Marković

Izvor: Žurnal.info