Predsednica Hrvatske odala počast žrtvama Jasenovca

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odala je danas počast žrtvama Jasenovca.

“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru”, upisala je u knjigu žalosti Kolinda Grabar Kitarović.

Kako se navodi na njenom tviter profilu: “Prošlost ne možemo promeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u emisiji “Intervju tjedna” da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu, preneo je HRT.

Andrej Plenković kaže da je puno uloženo i da misli da bi trebalo i druga strana da uloži malo napora.

“Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoraciju bude jedinstvena”, istakao je Plenković.

Plenković je komentarišući navode da hrvatska država nije preduzela sve da zaustavi ili smanji negiranje holokausta i revizionizam, rekao da, što se tiče zakona, vlade i HDZ-a, ne vidi iz kog bi se to segmenta moglo protumačiti.

“Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti ako su to neki marginalni akteri koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a van su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom ni Vlade niti vladajuće stranke”, naglasio je Plenković.

Plenković kaže da će komemoracije u Blajburgu biti.

“Naša je pozicija tu sasvim principijelna i jasna. Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju. Komemoracije u Blajburgu će biti. U odluku koju su donijeli u Koruškoj ne bih ulazio. To je stvar između dvije crkve, a što se tiče komemoracije – ona mora biti uz puno poštovanje prema žrtvama”, naveo je Plenković.

Hrvatski premijer navodi da će u procesu priprema za predsedavanje Savetu EU obići i Srbiju.

“U procesu priprema za predsjedanje Vijećem EU-a obići ću sve zemlje jugoistoka EU tako da će to uključivati i posjet Beogradu. U svibnju 2020. bit ćemo domaćini velikoga samita između članica EU-a i zemalja jugoistoka Europe”, rekao je Plenković.

Advertisements

Autor: Danas, HRT
Izvor: 021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *