Predsednikova poseta Kosovu dovedena u pitanje, Vučić: Sutra ćemo o tome…

Predsednikova poseta Kosovu dovedena u pitanje, Vučić: Sutra ćemo o tome…

PRIŠTINA – Predsednik Aleksandar Vučić nije večeras hteo ni da potvrdi, ni da demantuje navode beogradskih medija da razmišlja o otkazivanju njegove posete KiM.

Predsednikova poseta Kosovu dovedena u pitanje, Vučić: Sutra ćemo o tome...
“Sutra ćemo o tome” , Screenshot

” Sutra ćemo o tome”, kratko je rekao predsednik Vučić na pitanje Tanjuga da li će ići na Kosovo i Metohiju, najavljivanu za 8. i 9. septembar.

Ukoliko vlasti iz Prištine spreče da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Gazivode, u vreme najavljenog odlaska na Kosovo i Metohiju 8. i 9. septembra, moguće je otkazivanje i celog programa posete, nezvanično saznaje RTS.

Planirano je da predsednik Vučić 8. i 9. septembra boravi na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ranije najavio da će prilikom posete Srbima na KiM održati važan govor.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je ranije danas da može da se desi da predsedniku Vučiću bude zabranjen ulazak na Kosovo.

Ivanović: Nadamo se predsedniku, razumećemo ako ne dođe

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović izjavio je večeras da poruka predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema šta da traži na Gazivodama predstavljaju jasnu pretnju i provokaciju, te da će narod na KiM razumeti ako predsednik Vučić otkaže posetu našoj južnoj pokrajini.

Ivanović je za Tanjug rekao da se Srbi na KiM nadaju da će do posete predsednika Vučića ipak doći, ali će, kako je istakao za Tanjug, razumeti i ako se to ne dogodi.

Veselji je, kaže Ivanović, opravdao mišljenje koje o njemu vlada.

“Ovo je jasna pretnja i provokacija koja pokušava da spreči posetu predsednika Vučića i da destabilizuje situaciju na KiM”, rekao je Ivanović za Tanjug.

On je naveo da poruka Veseljija ne ide u pravcu kompromisa i da Veselji ne govori iz svoje glave, već da prima instrukcije od svojih mentora sa Zapada.

“Ne znam da li dolazi Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog, nema zbog čega da ide na Gazivode i ne zna se da li dolazi”, rekao je Veselji.

Pojedini mediji čak navode da je predsednik naložio da se prekinu svi kontakti sa Prištinom, a nastavak briselskih pregovora koji je zakazan za petak takođe bi mogao biti otkazan.

Portal Telegrafi: Vučiću ne treba dozvola, samo da najavi

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prema sporazumu o načelima koji je postignut u Briselu, između Kosova i Srbije, ne mora da dobije dozvolu od kosovskih vlasti za posetu svojim srpskim sugrađanima na Kosovu, piše prištinski portal Telegrafi.

Predsednikova poseta Kosovu dovedena u pitanje, Vučić: Sutra ćemo o tome...
Screenshot

Portal podseća da je bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u tehničkim razgovorima, Edita Tahiri, u martu ove godine, posle hapšenja Marka Đurića, pojasnila za medije da, prema sporazumu, srpski zvaničnici samo moraju da najave posetu.

Ali, ni u jednom trenutku Tahiri nije govorila o prethodnoj dozvoli, podseća Telegrafi.

“Sporazum između Kosova i Srbije u Briselu predviđa da se takve posete najavljuju. Ali, moraju se poštovati uslovi sporazuma za najavljivanje bilo kakve posete”, rekla je tada Tahiri, nakon što je Đurić uhapšen uz obrazloženje da nije imao dozvolu za posetu Kosovu.

„”Ako se prekrše uslovi sporazuma, onda druga strana može da odbije zahtev za posetu”, dodala je.

Portal podseća da se očekuje da srpski predsednik poseti Kosovo 08-09. septembra.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova je potvrđeno ranije danas da je Vučiću i njegovom timu “data dozvola” i da će ga pratiti KP.

Advertisements

Ali, KP je u saopštenju za medije negirala da je dobila zvaničnu potvrdu o poseti Vučića Kosovu.

Izvor: RTV