U Ćupriji počeli 37. Matićevi dani

U Ćupriji počeli 37. Matićevi dani

U ćuprijskom Domu kulture “Sinđelić” danas je svečano otvorena 37. književna manifestacija “Matićevi dani”, posvećena književniku, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, rođenom u Ćupriji pre 120 godina.

U Ćupriji počeli 37. Matićevi dani
Screenshot

Manifestaciju je u prisustvu brojnih gostiju i poštovalaca dela Dušana Matića otvorio član Opštinskog veća zadužen za sport, kulturu i turizam Vladimir Vasiljević.

Organizator manifestacije je Narodna biblioteka “Dušan Matić”, a direktorka te biblioteke Ljiljana Đorđević je istakla da ova manifestacija prelazi granice Srbije.

“Ove godine, osim 37. Matićevih dana, obeležavamo i jubileje – 120 godina od rođenja Dušana Matića i 150 godina od otvaranja čitališta, odnosno naše bibilioteke”, rekla je Đorđević.

U Ćupriji počeli 37. Matićevi dani
Screenshot

U okviru prvog dana manifestacije održan je panel na temu “Neograničeni zvučni prostori poezije: Dušan Matić i radio”.

Novinar Drugog programa Radio Beograda i moderator panela Ranko Stojilović je rekao da je veza između Dušana Matića i radija ogromna i iskonska.

“Radio je najzahvalniji medij za predstavljanje nadrealističke poezije koju je Matić pisao”, ocenio je Stojilović.

On je i podsetio da je Dušan Matić bio zaposlen na Radio Beogradu od 1944. do 1948.godine.

“Matić je imao vrlo zanimljive emisije kao što su ‘Kulturna hronika’, ‘Filmski pregled’… Bio je zaposlen u literarnom odeljenju gde su pored njega radili naši najugledniji književnici druge polovine 20. veka. Dušan Matić je mnogo pisao o radio drami, eksperimentisao je u tom novom žanru i ostavio je niz eseja koji su podigli vidljivost radio drame na ovim prostorima”, kazao je Stojilović.

Glavna urednica Dramskog programa Radio Beograda Vesna Perić je istakla da fonoteka ovog radija ima osam radio drama koje su dramatizacije Matićevih stihova.

Tokom ovogodišnjeg programa “Matićevih dana” će u Muzeju “Horeum Margi Ravno” biti otvorena izložba umetničkih dela prispelih na konkurs “Matiću u čast”, za vikend će biti održan džez koncert, dok će poslednjeg dana manifestacije, u četvrtak 13. septembra, biti dodeljen “Matićev šal” za 2018. godinu.

U Ćupriji počeli 37. Matićevi dani
Screenshot

Reč je o jednoj od najznačajnjih književnih nagrada u Srbiji, a koja se tradicionalno dodeljuje mladom pesniku za prvoobjavljenu zbirku pesama.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

“Matićevi dani” se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

Izvor: Beta