Preminuo pisac Goran Stefanovski

Preminuo pisac Goran Stefanovski

Jedan od najpoznatijih makedonskih dramskih pisaca Goran Stefanovski umro je u 66. godini, posle kratke ali teške bolesti.

Preminuo pisac Goran Stefanovski
Screenshot

Poslednje godine života provodio je u Velikoj Britaniji, nedaleko od Londona, odakle je vest o njegovoj smrti došla večeras, prenosi “Nova Makedonija”.

Goran Stefanovski je jedan od najplodnijih i najpoznatijih dramskih autora, ne samo u Makedoniji, već i šire u regionu. Njegovi zapaženi dramski tekstovi se igraju na pozornicama i širom Evrope. Autor je komada “Divlje meso”, “Tetovirane duše”, “Duplo dno”…

Goran Stefanovski rođen je 27. aprila 1952. godine u Bitolju (mlađi brat Vlatko je poznati muzičar). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a studirao dramaturgiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao.

Karijeru je počeo na televiziji, bio je asistent na Filološkom fakultetu u Skoplju, profesor drame u dramskom pozorištu u Skoplju, član makedonskog PEN, Udruženja književnika, a od 2004. član Akademije.

Dva puta je dobio Sterijinu nagradu.

Advertisements

U julu je bio poslednji put u Beogradu na Svetskom kongresu Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja. Nakon svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu, održao je plenarno predavanje u skladu sa temom skupa – “Pozorište i migracija – pozorište nacija identitet između migracije i nekretanja”. Posle toga je govorio za “Blic”.

Izvor: Blic