Profesorka Gordana Siljanovska kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije: Zaevizam je bolest!

Profesorka Gordana Siljanovska kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije: Zaevizam je bolest!

Kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije biće univerzitetska profesorka i jedan od najglasnijih protivnika Prespanskog dogovora Gordana Siljanovska.

Ona je na Konvenciji VMRO DPMNE dobila ubedljivo najveći broj glasova.

Prethodno je, izlažući svoj program pred delegatima na Konvenciji u Strugi, Siljanovska rekla da sa najvećom opozicionom partijom ima slično (negativno) mišljenje o Dogovoru sa Grčkom i o Zakonu o jezicima i da je zato odlučila da, kao nezavisan kadidat, od VMRO DPMNE zatraži podršku za kadidaturu na predsedničkim izborima.

Screenshot

Gordana Siljanovska je dobila 408 glasova od 519 delgata koji birali među devet kadidata, a kao njen najozbiljniji protivinik za nominaciju za predsedničke izbore smatran je dugogodišnji visoki funcioner VMRO DPMNE Vlatko Đorčev, koji je dobio 80 glasova.

“Ovo je pravi trenutak da se delegitimra vlast (premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva) koja je stvorila hibridan režim u kojem je Makedonija postala skandalozna zemlja… Zaevizam je bolest od koje su mnogi oboleli: kažeš, zaboraviš, negiraš”, rekla je Siljanovska, a prenose lokalni mediji, podsećajući da je devedesetih godina prošlog veka bila ministar u vladi SDSM.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, prethodno govoreći na Konvenciji, pozvao sve članove i pristalice stranke da se ujedine kako bi njihov kadidat pobedio na predsedničkim izborima.

“Potreban nam je svaki čovek i zato poručujem da se ujedinimo u jedan opozicioni front i da dođemo do cilja. Na ovim izborima ćemo dati žuti, a na parlamentarnim ćemo dati i crveni karton Zaevu i nenarodnoj vlasti”, istakao je Mickoski.

Izbori za predsednika Severne Makedonije biće održani 21. aprila, a ukoliko nijedan kandidat ne pobedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsedničkih izbora biće 5. maja.

Drugi uzastopni mandat četvrtog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova završava se 12. maja.

Predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov prošetao je danas Ohridom sa kandidatkinjom makedonske opozicije za šefa države Gordanom Siljanovskom.

Sa Ivanovom i Siljavskom u društvu su bili i lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i članovi najužeg rukovodstva te najveće opozicione partije.

Profesorka Gordana Siljanovska kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije: Zaevizam je bolest!