Protest zbog migranata u Bihaću

Protest zbog migranata u Bihaću

Nekoliko hiljada građana Bihaća okupilo se na Gradskom trgu na protestu zbog migranata.

Protest zbog migranata u Bihaću
Bihać, Foto: Screenshot/ Youtube, The Wolfie Gamero

Oni zahtevaju da se hitno rešava migrantska kriza u tom gradu, da se izmeste ilegalni migranti iz grada i da se zaustavi priliv ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton (USK).

Proteste je organizovalo nekoliko udruženja građana iz Bihaća, a prema rečima inicijatora Seja Ramića, Bihać ima velike probleme zbog migranata, preneo je Klix.ba.

Kako je rekao, građani traže proglašavanje vanrednog stanja, hitnu sednicu Vlade USK i Gradskog veća Bihaća na kojoj će se doneti odluke kojima se od državnih vlasti traži urgentno izmeštanje migranata iz Bihaća.

“I dalje se nije rešilo pitanje privremenog migracionog centra, a oni su i dalje smešteni u neuslovnim prostorima Djačkog doma… Migranti ne mogu biti smešteni u gradu, već se moraju izmestiti van gradskog područja, moraju im se obezbediti uslovni i ograđeni prostori, gde će oni biti pod kontrolom, a građani Bihaća živeti normalan život”, rekao je Ramić.

Za stanje u Bihaću demonstranti smatraju državne vlasti, odnosno Veće ministara BiH i Ministarstvo bezbednosti.

Kako je naveo, Bihać trenutno hrani oko 1.000 migranta dnevno.

Oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona koje je navelo da prati situaciju u Bihaću kako ne bi došlo do eskalacije.

Prema poslednjim informacijama iz MUP USK, građani koji su boravili na autobuskoj stanici u Bihaću su krenuli prema Železničkoj stanici, gde, prema svemu sudeći, planiraju da dočekaju voz sa migrantima koji treba da stigne iz Sarajeva, naveo je Klix.ba.

Advertisements

Izvor: B92