PUTIN: 20 GODINA U 20 FOTOGRAFIJA

Vladimir Putin uskoro obeležava 20 godina na čelu Rusije – zemlje koju dve decenije vodi kao predsednik ili premijer kroz geopolitičke krize, oružane sukobe, ali i velike sportske događaje.

Vladimir Putin: 20 godina u 20 fotografija

    
Russian President Vladimir Putin speaks during a campaign concert in March 2018

Getty Images

Vladimir Putin uskoro obeležava 20 godina na čelu Rusije – zemlje koju dve decenije vodi kao predsednik ili premijer kroz geopolitičke krize, oružane sukobe, ali i velike sportske događaje.

Kada je bivši KGB agent prvi put izabran za predsednika Rusije 31. decembra 1999, u Beloj kući stanovao je Bil Klinton. U međuvremenu je amerika imala još tri predsednika, a Velika Britanija – pet premijera.

Od sukoba svetskih razmera, preko skandala na domaćem terenu do sportskih trijumfa i propagande – ovo su fotografije koje pokazuju Putinove dve decenije na vlasti.

Putin shaking hands with Boris Yeltsin

Getty Images
Vladimir Putin je postao premijer u avgustu 1999. godine, a zatim je krajem godine preuzeo predsedništvo od Borisa Jeljcina

Bivši oficir KGB-a je postao premijer Rusije u avgustu 1999. godine, neposredno pre otpočinjanja Drugog čečenskog rata koji je izbio nakon serije bombaških napada na stambena naselja. Ruske snage su u oktobru ušle u Čečeniju kako bi povratile kontrolu nad teritorijom.

Početak njegovog predsedničkog mandata obeležili su sukobi u neposlušnoj republici na jugu države. Ruska vojska je opkolila čečenski glavni grad Grozni – posle opsade, 2003. godine, izaslanici Ujedinjenih nacija opisali su Grozni kao najrazrušeniji grad na Zemlji.

Putin flying a fighter jet

Getty Images
Putin leti ka Čečeniji u martu 2000, nekoliko meseci od početka Drugog čečenskog rat

Rusiju su godinama potresali napadi militanata, poput opsade škole u Beslanu 2004. u kojoj je poginulo 330 osoba – većinom dece.

Putin nije zvanično okončao borbene misije u Čečeniji sve do 2009. godine.

Putin and cabinet members observe a minute of silence in 2004 after the Beslan school siege

AFP/Getty
Članovi kabineta odaju poštu žrtvama opsade u Beslanu minutom ćutanja u septembru 2004. godine

Na predsedničkim izborima u martu 2000. godine, Putin je dobio podršku glasača. Samo nekoliko meseci kasnije suočio se sa krizom.

U nesreći na podmornici Kursk je poginulo 118 članova posade.

Putin meeting relatives of Kursk disaster victims

ITAR-TASS/AFP via Getty Images
Putin sa članovima porodice komandanta podmornice Kursk

Kada je Kursk potonuo u avgustu 2000. godine, prošli su dani pre nego što su porodice obaveštene, a Putin se nije odmah vratio sa odmora na Crnom moru. Mnogi su ga žestoko kritikovali zbog odgovora na katastrofu.

Putin and George W Bush in Texas, 2001

Getty Images
Američki predsednik Džordž Buš je pozvao Putina u posetu 2001. godine. Njih dvojica posetili su Bušov rodni Teksas

Tokom prvih deset godina vlasti, Vladimir Putin je uglavnom bio u dobrim odnosima sa zapadnim liderima uprkos tome što je kritikovao njihovu spoljnu politiku.

Queen Elizabeth II and Vladimir Putin in a carriage in 2003

Getty Images
Britanska kraljica ugostila je Putina 2003. godine – on je prvi ruski lider koji je bio u zvaničnoj državnoj poseti od 1874. godine

Rusija je bila domaćin samita grupe G8 2006. godine – ovim je potvrđeno njeno članstvo u ekonomskoj grupi.

From left to right: Angela Merkel, Tony Blair, Jacques Chirac, Vladimir Putin and George W Bush

Getty Images
Angela Merkel, Toni Bler, Žak Širak, Vladimir Putin i Džordž Buš fotografisali su se na samitu G8 u Sankt Peterburgu 2006. godine

Ustavom Rusije je propisano da jedna osoba ne može da bude na mestu predsednika Rusije više od dva uzastopna mandata, pa je Putin 2008. postao premijer.

Malo ko je predsednika Dmitrija Medvedeva doživljavao kao nešta više od Putinovog štićenika koji čuva mesto do povratka šefa.

Vladimir Putin (2nd L) looks at a man injured during fighting in South Ossetia during a visit to a field hospital in Vladikavkaz, the provincial capital of the region of North Ossetia

Getty Images
Kao premijer, Putin je posetio žrtve rata u Gruziji

Kada je Gruzija, u pokušaju da povrati kontrolu nad Južnom Osetijom 2008, Rusija je odgovorila slanjem vojske.

Kratki avgustovski rat alarmirao je zapadne lidere, ali je ulazak ruskih snaga u istočnu Ukrajinu 2014. godine bio prekretnica za njihov odnos prema Putinu.

Advertisements

Na rusku okupaciju i aneksiju Krima, Evropska unija i Sjedinjene Države odgovorile su uvođenjem sankcija i suspenzijom članstva u G8.

Putin on a big screen announcing the annexation of Crimea

AFP/Getty
Popularnost Putina je značajno porasla u Rusiji nakon aneksija ukrajinskog poluostrva 2014. godine, pokazuju istraživanja javnog mnjenja
Putin with a motorcycle gang in Crimea, 2019

AFP/Getty
Putin je prisustvovao skupu motociklista na Krimu u avgustu 2019. godine – Ukrajina je rekla da je to „grubo kršenje suvereniteta Ukrajine“
Volodymyr Zelensky, Emanuel Macron, Vladimir Putin and Angela Merkel in Paris in December 2019

Getty Images
Dijalog Ukrajine i Rusije su nastavljeni u decembru 2019, pet godina od početka sukoba

Četiri godine posle početka građanskog rata u Siriji, Rusija je podržala predsednika Bašara el Asada čija je vlada bila na ivici propasti. Putinova odluka da pošalje ruske avione i oklopna vozila je promenila odnos snaga na terenu.

Putin with Bashar al-Assad in 2017

TASS/Getty
Putinova odluka da podrži Bašara el Asada je promenila tok sirijskog građanskog rata

Nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima 2016, američke obaveštajne službe su zaključile da se Rusija mešala u kampanju.

Putin shaking hands with US President Donald Trump

Getty Images
Vladimir Putin i Donald Tramp

Zvaničnici Velike Britanije su optužili Moskvu za trovanje bivšeg ruskog vojnog obaveštajca Sergeja Skripala u Salisburiju 2018. godine.

Theresa May shaking hands with Vladimir Putin

Getty Images
Tenzija u odnosima Putina i tadašnje britanske premijerke Tereze Mej je bila vidna nakon trovanja Sergeja Skripala

Tokom svih ovih godina na vlasti, Putin je težio da kontroliše sliku koju će o njemu i njegovoj zemlji imati drugi. Brojne fotografije koje je objavio tokom godina na vlasti, imale su za cilj da ga prikažu kao snažnog muškarca.

Putin carrying a sniper rifle while hunting topless

AFP/Getty
Putin bez majice šeta sa puškom u rukama u blizini granice sa Mongolijom 2007. godine
Putin frolicking in the snow with his dogs, 2013

Getty Images
S vremena na vreme, Putin bi javnosti pokazao i nežnu stranu – na ovim fotografijama se igra u snegu sa njegovim psima Bafijem i Jumi (2013. godina)
Vladimir Putin slipping while playing ice hockey

Getty Images
Pokušao je da pokaže i sportske sposobnosti, učestvujući u utkmicama hokeja i džudo mečevima

Rusija je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

Igre u Sočiju bile su uspešne, ali posledice skandala sa dopingom i dalje se osećaju.

Svetska antidoping agencija odobrila je Rusiji četvorogodišnju zabranu svih glavnih sportskih događaja prošle nedelje. Izveštaj iz 2015. rekao je da je Rusija upravljala onim što je činilo državni doping program u atletici u sportu. Ovog meseca otkriveno je da je menjao laboratorijske podatke dobijene u januaru.

Rusija je dobila četvorogodišnju zabranu učešća na najvećim sportskim događajima, objavila je nedavno Svetska antidoping agencija. Rusiji je zabranjeno da se takmiči kao nacija u atletici 2015. godine zbog doping skandala koji je podržavala država.

Putin gesturing at the World Cup trophy

Getty Images
Putin je imao značajnu ulogu tokom Mundijala koji je održan u Rusiji

Iako je i Mundijal 2018. godine bio označen kao međunarodni uspeh, skandal sa dopingom znači da Rusija neće moći da učestvuje na narednom takmičenju u Kataru 2022. godine.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *