Putin: Nećete nas gurnuti u trku za naoružanjem

Moskva neće biti gurnuta u skupu trku za naoružanjem uprkos potezima SAD, a koja bi bila devastirajuća za rusku ekonomiju, kaže ruski predsednik.-Putin izdao naredbu za odgovor Amerikancima.

SAD je unapred planirala najnovije testiranje raketa i izlazak iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin i naredio Ministarstvu odbrane i drugim vladinim agencijama da analiziraju testiranje raketa i pripreme recipročan odgovor.

Putin je na sastanku stalnih članova ruskog saveta bezbednosti rekao da je testiranje raketa sa karakteristikama zabranjenim ugovorom, obavljeno samo 16 dana nakon okončanja postupka izlaska iz ugovora.

„Očito, to nije improvizacija već još jedna karika u lancu ranije planiranih aktivnosti”, rekao je Putin.

Putin je istakao da veruje da su SAD organizovali propagandnu kampanju optužujući Rusiju za kršenje odredbi sporazuma INF, kako bi prikrili svoje planove za povlačenje iz sporazuma.

„Umesto da pokušaju da isprave ovu neprihvatljivu situaciju i vrate se poštovanju sporazuma, Amerikanci su organizovali propagandnu kampanju o Rusiji, za koju navode da navodno ne poštuje odredbe INF. Sada je svima jasno da je glavni cilj kampanje da se prikrije rad Vašingtona”, rekao je Putin.

On je dodao da Moskva neće biti gurnuta u skupu trku za naoružanjem uprkos potezima SAD, a koja bi bila devastirajuća za rusku ekonomiju.

Putin je na sednici izdao instrukcije za analizu nivoa pretnje nakon američkog testiranja nove modifikacije krstareće rakete i za mere koje treba preduzeti za pripremu recipročnog odgovora, javlja Tass a prenosi Tanjug.

Advertisements

„Uzimajući u obzir nove okolnosti, izdao sam naredbu Ministarstvu odbrane, ministarstvu spoljnih poslova i drugim specijalizovanim agencijama da analiziraju nivo pretnje, koji za našu zemlju stvaraju gore pomenute SAD za našu zemlju i da se preduzmu sveobuhvatne mere za pripremu simetričnog odgovora”, rekao je Putin.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *