Račun Ministarstva odbrane već mesec dana u blokadi

Račun Ministarstva odbrane već mesec dana u blokadi

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da Vulinovo ministarstvo duguje skoro 30.000 dinara Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, račun Ministarstva odbrane je od 31. novembra 2018. godine u blokadi s obzirom na to da ova državna institucija duguje 27.860 dinara, saznaje Danas.

Račun Ministarstva odbrane već mesec dana u blokadi
Ilustracija

Naime, da je račun ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Vulin u blokadi, prvi je juče objavio na svom Tviter nalogu nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, a povodom navoda Vojnog sindikata Srbije (VSS). Sve se lako može proveriti ukoliko se na sajtu Narodne banke u opciji „Pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati“ unese matični broj Ministarstva odbrane – 7093608 (na fotografiji 1).

Naš list objavio je u četvrtak, 3. januara, otvoreno pismo VSS-a upućeno Vulinu, s pitanjem da li je Ministarstvo odbrane bankrotiralo, i da li je egzistencija pripadnika Vojske Srbije ugrožena. Ovakve navode VSS-a su u Ministarstvu odbrane okarakterisali kao zlonamerne, demantujući da je ova državna institucija bankrotirala. Da je Ministarstvo odbrane u finansijskim problemima svakako potvrđuju podaci koje smo preuzeli sa sajta Narodne banke Srbije.

VSS je juče saopštenjem ponovo odgovorio Ministarstvu odbrane, podsećajući da su ministra Vulina pitali da li su poslednje isplate plata i novogodišnjih čestitki izvršene sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece, „jer smo to i sami videli u izveštajima koje dobijamo od banaka“. Međutim, iz Ministarstva odbrane su rekli da tvrdnje VSS-a nisu tačne. Nakon ovoga, iz VSS-a naglašavaju da je sada „više nego očigledno da Ministarstvo odbrane nešto želi da sakrije i pojačava sumnju u vezi sa finansijama u tom vladinom resoru“.

„Pitamo Ministarstvo odbrane, šta je to zlonamerno u našem otvorenom pismu i zašto ste i ovaj put slagali kada ste saopštili da poslednje isplate nisu izvršene sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece. Šta ste time hteli da kažete i postignete ili sakrijete? Slagali ste i to da Ministarstvo odbrane odgovorno i precizno projektuje svoj budžet i prihode. Jer mi pouzdano znamo da, na primer, poslednja „vežba“ na Pešteru, u koju ste slupali oko 150 miliona, nije bila planirana budžetom. Da ste slagali govori i činjenica da u oktobru i do kraja 2018. niste isplatili sredstva za subvencionisanje stambenih kredita, a za šta je trebalo baš onih 150 miliona. Šta se desilo i sa neisplaćenim solidarnim pomoćima za rođenje deteta za koje pripadnici vojske imaju pravosnažna rešenja? Sporna je i nabavka vozila „Lazar“ koju ste takođe izvršili u 2018. a koju nismo pronašli planiranu u budžetu za prošlu godinu“, ukazuju u Vojnom sindikatu Srbije, uz to objavljujući i print SMS uplata (fotografija 2) na kojoj se vidi da su plate isplaćivane sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece.

I Ministarstvo rada demantuje

Povodom netačnog, neproverenog i tendencioznog informisanja javnosti putem saopštenja koje je objavljeno u štampanom izdanju dnevnog lista „Danas“, u kojem se navodi da su pripadnici Vojske Srbije poslednju platu i nadoknade primili sa računa Centra za zaštitu dece i omladine, kao i da Vojni sindikat Srbije pretpostavlja da se radi o jedinom takvom centru iz Zvečanske ulice, a s ciljem objektivnog i istinitog informisanja javnosti, ističemo da su navedene tvrdnje notorna laž. Uvidom u Izvode Uprave za trezor broj 197 o stanju i promenama sredstava na dan 21.12.2018. godine i broj 203 o stanju i promenama sredstava na dan 31.12.2018. godine na računu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd utvrđeno je da nisu vršene uplate Ministarstvu odbrane. Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd nije vršio bilo kakve isplate ličnih primanja u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Izvor: Danas