Radio MOST: Pet dobrih razloga zašto bi trebalo DAN DA ZAPOČNETE ŠETNJOM

U jutarnjem programu Radija MOST bilo je reči o tome koliko pešačenje pozitivno utiče na nas.

Započinjanje dana šetnjom ima više beneficija na organizam nego što možete da zamislite. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da krenete da praktikujete jutarnju šetnju, a ovo su neke od njih.

1. Bolje raspoloženje

Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje 5 dana sedmično.

2. Pozitivan uticaj na proces mršavljenja

Ako želite da izgubite kilograme jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom biće pun pogodak! Ako hodate umerenim tempom 30 minuta, možete sagoreti i do 150 kalorija.

3. Jačanje imunološkog sistema i prevencija

Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19%. Šetnja  može pomoći  u smanjivanju nivoa šećera u krvi  i jačanju vašeg imunog sistema i mišića.

4. Poboljšanje koncentracije i izoštrenosti uma

Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se praktikovale šetnju u jutarnjim časovima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše skoncentrišete na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše rešite probleme.

Advertisements

5. Poboljšava san

Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna – naime, istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina  koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću.

Radio Most

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *