Rajko Dvizac: Starac, anđeo čuvar i loto premija

Rajko Dvizac: Starac, anđeo čuvar i loto premija

Bio jednom jedan siromašan čovek.

Ceo život je radio od jutra do sutra i imao tek toliko da preživi. Ali nikad nije gubio nadu. A njegova nada je bila – loto. Svake nedelje je zaokruživao iste brojeve i uplaćivao loto ne bi li najzad ostvario san i postao milioner. No, nikad ništa nije dobijao. Čak ni utešnu nagradu.

Napisao Rajko Dvizac

Kad je ostario, prešao već u devedesetu, i pored male penzije iz navike je nastavio da igra loto. I uvek iste brojeve… Sada je to već postala više zabava a sve manje nada…

Jednog dana dok je stajao poslednji u redu pred trafikom čekajući strpljivo da uplati svoj tiket, odjednom je čuo nepoznati glas koji mu šapuće:

– Nemoj da zaokružiš te brojeve, nego ove, ove i ove. I sigurno ćeš dobiti!

Okrene se starac ali iza nikog nema. Pomisli da mu se to samo pričinjavalo pa po navici taman kad je hteo da zaokruži “svoje brojeve”, ponovo čuje isti glas i isti savet. Opet se okrene ali nigde nikog.

Pomisli:

– A što da ne uradim tako, što da ne poslušam taj tajanstveni glas. Ionako ceo život igram loto i nikad ništa nisam dobio. Šta loše može da mi se dogodi?!

I tako, on posluša tajanstveni glas i zaokruži one brojeve koji su mu rečeni.

Sledećeg dana na televiziji gleda izvlačenje loto lutrije. Voditelj uzbuđeno objavi da je premija rekordna i da iznosi 500 miliona dolara!!! Pola milijarde!

Počnu sa izvlačenjem brojeva.

Starac gleda u svoj tiket i ne može da veruje. Izvučeni su svi brojevi koji mu je tajanstveni glas rekao. Prosto ne može da se načudi da je eto, zahvaljujući savetu tajanstvenog glasa osvojio glavnu nagradu, pola milijarde dolara, da je najzad postao milioner!

U tišini, sedeći u staroj fotelji ispred televizora on najzad prošapta:

– Voleo bih da znam ko me je to ovako pametno posavetovao.

– Pa, ja – čuje tajanstveni glas.

– A ko si ti? – upita starac.

– Ja sam tvoj anđeo čuvar – odgovori tajanstveni glas.

– Pa jel mogu da te vidim? Da ti se zahvalim.

– Ja sam suviše mali – odgovori mu njegov anđeo.

Starac ispruži ruku:

– Evo, stani mi na dlan. Tako ću moći da te vidim i da ti se zahvalim.

Anđeo ga posluša i sleti mu na dlan. Istog trena, starac pljesnu obema ruka i smrvi svog dobrog anđela.

– Ovo ti je da ti se zahvalim što si me se najzad setio i ispuno mi životni san! Pa gde si ti bio ceo moj život, dok sam bio mlad i jak.? Našao si se sad da mi pomogneš kada sam ostario, kad sam bolestan, kad nemam nikog više na svetu. Ni porodicu, ni prijatelje. Šta će mi sada tvoji milioni… Milioni starom čoveku ne znače NIŠTA!

****

Čoveku daj vode kada je žedan, komad hleba kada je gladan… A kad je sit i napit – nikakvo zlato nije vredno… Pomozite ljudima kad im je pomoć zaista potrebna a ne kad od nje nemaju nikakve koristi. Ni oni a ni vi!

Rajko Dvizac: Starac, anđeo čuvar i loto premija

Rajko Roki Dvizac

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Knjige Rajka Dvizca možete poručiti na sajtu izdavača Cyberpublishing Verlag GmbH Wien Austria ili direktno od pisca, preko njegove Fejsbuk stranice OVDE