Danas je dan praštanja: Veoma je bitno da pružite ruku prijateljstva i vašem neprijatelju!

Ovaj stari slovenski običaj poštuje se u mnogim zemljama, a nazivaju ga Pročka ili Praštanje.

 

Pravoslavni hrišćani danas slave Bele poklade ili Velike poklade kojim se obeležava početak uskršnjeg posta. Međutim, u nekim zemljama se slavi još jedan praznik – Pročka.

Na koji dan će “pasti” Pročka zavisi od početka uskršnjeg posta, a uvek je sedam nedelja pre Vaskrsa. Sa verske strane, ovaj praznik Praštanje ili Pročka je simbol ljubavi, iskrenog prijateljstva prema bližnjima, a cilj je da se sledi primer Isusa Hrista i da se bezuslovno vole ljudi i praštaju drugima gresi.

Mlađi ide kod starijeg i molli za oproštaj.

Na današnji dan posvađani prijatelji i rođaci mogu da se pomire. Ritual ide na sledeći način: Mlađi ode kod starijeg, posvađanog prijatelja na vrata i kaže mu “Oprosti mi”, a stariji mu odgovara “Oprošteno ti je od mene i od Boga!” Onda mogu da se zagrle i zaborave na nesporazume i razlog zašto su se posvađali.

Advertisements

Ukoliko stariji ne želi da se pomiri i ne može da pređe preko razloga svađe – ne mora da prijatelja ili rođaka primi u kuću.

Ovaj praznik se naročito poštuje na jugu Srbije, u Makedoniji i delovima Bugarske. Običaj nalaže da čitava porodica zajedno večera pred početak posta, a na kraju večeri jedni drugima oproste sve što su se jedni drugima zamerili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *