“RAZMOTRIĆEMO TRANZIT GASA ZA SRBIJU I MAĐARSKU” Oglasio se bugarski premijer nakon odluke Rusije da prekine isporuku

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petko, prenosi Rojters.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer “jednostrana ucena nije prihvatljiva”.

Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

Povodom odluke Gasproma oglasio se ranije danas i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa.

Prem njegovim rečima, Sofija će uskoro znati da li će gas koji se dobija preko Turske biti prekinut, rekao je Nikolov.

On je naglasio da će Bugarska, članica EU i NATO-a, poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama, što to, kako kaže, zahteva ruski predsednik Vladimir Putin.

– Budući se poštuju sve trgovinske i zakonske obaveze, jasno je da se u ovom trenutku prirodni gas više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu – rekao je Nikolov.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine.

Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovane najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske.

Nikolov je rekao da će Sofija razmotriti sve svoje trenutne ugovore sa Gaspromom.

Advertisements

– Bugarska je lojalan partner svim susednim zemljama. Bugarska nije Rusija. Kada budemo mogli, pomoći ćemo svim našim susedima – kazao je on.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *