Rekordan broj premijera na FEST-u

Rekordan broj premijera na FEST-u

Na 47. beogradskom filmskom festivalu FEST, koji će se pod sloganom “FEST bez zaštite” održati od 22. februara do 3. marta, biće prikazano rekordnih 125 premijernih ostvarenja, saopštili su organizatori.

“Festival će otvoriti film ‘Miljenica’ Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji i koji je nominovan za nagradu Oskar u 10 kategorija, a zatvoriti film ‘Oni’ Paola Sorentina koji govori o bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju”, kazao je na konferenciji za novinare umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Pantelić je rekao da će u glavnom međunarodnom takmičarskom programu biti prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, koji će se takmićiti za nagradu “Beogradski Pobednik”.

O nagradama u kategorijama za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolji debi, kako je naveo Pantelić, odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan.

Dodao je da će se i ove godine u istim kategorijama nagrade dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Vang Jao i Albert Vejderspil.

“Ove godine program ‘Srpski film’, pod nazivom ‘Srbija i prijatelji’, objedinio je i filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije”, kazao je Pantelić navodeći da je cilj da se na taj način poveća konkurencija pri selekciji filmova, ali i podigne svest o značaju manjinskih koprodkcija koje godinama uspešno predstavljaju Srbiju na svetskim festivalima.

Pantelić je rekao da će se za nagradu boriti 13 filmova, među kojima je i dokumentarni film “Slučaj Makavejev” Gorana Radovanovića, u kome se poslednji put pojavljuje glumica Milena Dravić, a uoči čijeg prikazivanja će reditelju Dušanu Makavejevu posthumno biti dodeljena nagrada “Beogradski Pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Istakao je i da je ovogodišnji vizuelni identitet festivala posveta Makavejevu, kao i slogan FEST-a koji je deo naslova njegovog filma.

Nagrada će za dosadašnje stvaralaštvo biti dodeljena i glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu, koji će, kako je rekao umetnički direktor FEST-a, sa ekipom svog filma “Bela vrana” biti gost festivala.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije biće prikazan i film Emira Kusturice o bivšem predsedniku Urugvaja Hose Muhiki “Pepe, jedan uzvišen život”.

U selekciji FEST za mlade biće prikazan i japanski film “Mirai” nominovan za Oskara, dok će se u programu Dokufest naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

Među autorima čiji će filmovi biti prikazani na FEST-u su i Gas Van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič, Luka Gvadanjino, ali i filmovi reditelja iz Mađarske, Tajlanda, Portugalije.

Kako je istaknuto, biće dodeljena nagrada i “Nebojša Đukelić” za najbolji film regiona, Politikina nagrada “Milutin Čolić”, kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDORA žirija.

Na konferenciji je rečeno da će festival imati više od 500 projekcija, u 13 dvorana u gradu.

Filmovi će pored Sava centra biti prikazivani i u Kombank dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Sopot, bioskopu “Fontana”, kao i u sinepleksima u Ušću, Delta sitiju i tržnom centru Big i tržnom centru u Rakovici.

Karte će biti puštene u prodaju 9. februara, a cena ulaznica će u zavisnosti od vremena i mesta projekcije biti od 250 do 400 dinara, a za otvaranje i zatvaranje festivala 500 dinara.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl kazao je da je grad za ovogodišnji fest izdvojio 35 miliona dinara, dok je festival konkurisao i za devet miliona dinara kod Ministarstva za kulturu i informisanje.

On je rekao da je pre oko dva meseca izabran i novi Odbor festivala, koji je na dvogodišnji period imenovao i Jugoslava Pantelića za umetničkog direktora festivala.

Advertisements

Karl je naveo da će zadatak novog Odbora FEST-a biti da reši probleme sa kojim se suočava festival, poput modela ugovaranja filmova, kako bi naredno izdanje festivala bilo lakše pripremljeno.

Izvor: N1