Romima veća prava nego migrantima i da Država otkupi sve poljoprivredne proizvode!

Dušan Dr. Trifunović, predsednik NVO za zaštittu ljudskih prava ”Sigurnost za sve” koja je jedan od osnivača novoformirane Unije ”MOST-Realan Put” usled novonastalih okolnosti na globalnom i nivou naše Države uviđa određene stvari koje predstavljaju kočnice u spektru razvoja i poštovanja ljudskih prava.

93429974_554218708807452_499562760187674624_n

Dušan Dr. Trifunović

-Poštovanje različitosti u okvirima jednog društva predstavlja bogastvo koje oplemenjuje međuljudske odnose. Međutim, ono što zabrinjava jeste aktuelni problem priliva migranata koji, verovatno usled pritiska inostranih faktora dobijaju prava i povlastice koji pravom pripadaju domicidnom stanovništvu Republike Srbije. Konkretno, radi se o Romima. Zašto Romi da budu na marginama u svim porama raspodele društveno-ekonomskih resursa dok su migranti na vrhu liste prioriteta?

-Romi su ti koji vekovima učestvuju u gradnji moderne Srbije, plaćaju porez, žive i rade. Sada treba da dođe neko ko ni jednu ciglu nije ugradio u izgradnji naše državne tvorevine a da ima sve privilegije. Toliko se u medijima priča o migrantima koji nemaju elementarne uslove, što higijenske što finansijske a niko ne pominje Rome? Pa, zaboga, Romi su Srbi, državljani ove Republike, migranti su sekundarna pojava koja, uzgred rečeno, realpolitično gledano može da predstavlja i problem unutar same strukture Države.

Svakako, jedna od stvari koja zaokuplja pažnju svih pa i  Trifunovića jeste aktuelno stanje koje potresa našu ekonomiju usled epidemije virusa covid-19, povodom ovoga a posebno , konkretno zbog pojave ”online pijace” dr. Trifunović kaže:

-On line pijaca je besmislica koja se pojavila usled sveopšteg ludila koje je rezultat ekonomske nesigurnosti uslovljene pojavom korona virusa. Pa, šta da radi poljoprivrednik iz nekog sela iz okoline Valjeva koji nema mail adresu, ni kompjuter ili internet? Konretno rešenje ali i krajnje efikasno jeste da Država otkupi proizvode od ljudi koji proizvode i hrane ovu zemlju i tako namiri nedostatatke u kućnim budžetima naših poljoprivrednika. Dakle, neka Država, to jeste Ministarstvo poljoprivrede i lokalne samouprave koji su i inicijatori predloga ”online pijaca” otkupe poljoprivredne proizvode od naših proizvođača pa neka onda organizuju online trgovinu i razvoze proizvode na željene adrese potencijalnih kupaca!

Advertisements

-Proći će i epidemija ali neće proći ekonomska nesigurnost i neizvesnost u budućnost ako ne budemo obazrivi.

Dušan Dr. Trifunović, predsednik NVO za zaštittu ljudskih prava ”Sigurnost za sve” i jedan od osnivača Unije ”MOST-Realan Put’

One thought on “Romima veća prava nego migrantima i da Država otkupi sve poljoprivredne proizvode!

  1. Stvarno nema smisla. Kada treba romi tu su kada treba glasove tu su kada treba romima pomoć oko zaposlenim 1posto eventualno max3 . Zašto naših roma nema više u parlamentu. Ili neki ministar. Ili ministar poljoprivrede za nacijanu manjinu nas niko ne pita za ništa. Pitaju samo kada su izbori da li imate li nu kartu ako nemate biće resena i to svaki put isto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *