Rovove ne kopam, mostove prelazim-prof dr sci. med Nada Kostić

Balkanska pravila bila su među prvim medijima koji su izvestili da se na srpskoj političkoj sceni pojavila Koalicija stranaka pod imenom Unija MOST.  Pošto je velika zainteresovanost javnosti za ovu novu političku opciju, naša redakcija se trudi da obaveštava javnost iz dana u dan o njenim aktivnostima. Ovoga puta vam donosimo intervju sa prof dr sci. med Nadom Kostić, nezavisnom poslanicom koja je pristupila MOST-u i tako ga učinila parlamentarnom snagom. Intervju prenosimo u celosti

Prof dr sci.med Nada Kostić, samostalna poslanica u Parlamentu i nezavisna odbornica u Starom Gradu. Ministar zdravlja 2000. godine u prelaznoj Vladi je izašla u susret našoj redakciji i bez pogovora odlučila da govori za naš portal

B.P.: Možete li nam reći nešto više o vašoj političkoj borbi i koji su motivi kojim se rukovodite u svakodnevnom političkom radu?

Nada Kostić: Kada vidim da su lični ispred opštih interesa građana i države, povlačim se. Zato pre 6 godina osnivam jedino autentično Udruženje za demokratiju pod imenom Davidović Grol, koje prvi put izlazi na izbore. Pravi kontinuitet predratne Demokratske stranke zasnovane na pravim demokratskim principima intelektualne elite stvarane u Zapadnoj Evropi-seljaka, trgovaca, zanatlija kao i svih građana, to jeste časnih i uglednih ljudi.

prof dr sci. med Nada Kostić

B.P.: Obzirom da ste, odmah pri formiranju Koalicije stranaka Unija MOST pristupili njihom redovima i zajedničkoj borbi, javnost se interesuje šta ste to prepoznali kod njih a šta je drugačije u odnosu na postojeće političke partije u Srbiji?

Nada Kostić: Rovove ne kopam,mostove prelazim. Ovih 70 i više godina pod raznim diktaturama zahteva da se rovovi zakopaju. Da se istina javno kaže i uđe u programe udžbenika istorije i knjizevnosti. To znači brzo završiti vraćanje oduzete imovine naslednicima u naturi a nepokretnu imovinu revalorizovati i vratiti u novcu. Onda gradimo koristeći samo provereno jake temelje. U MOST-u sam prepoznala snagu koja može da gura napred i da promeni stanje u boljem pravcu.

B.P.: Za šta ćete se još zalagati u svom političkom delovanju, moćete li nam naznačiti koje će biti krucijalne stvari na kojima će se bazirati Vaša politička i parlamentarna borba?

Nada Kostić: Mi naš MOST gradimo koristeći samo provereno jake temelje. Zalagaću se da se otvore mediji za sve pametne ljude koji imaju viziju, ideje i rešenja. To je javno mnjenje. Izborni zakon promeniti u poluvećinski da se zna poimence ko se bira. Pošteno ažurirati biračke spiskove,obezbediti medije i glasanje bez ucena i pritisaka uz posmatrače. Mi smo bili i ostali Evropa. Evropske standarde primeniti u svim konceptima reformi svih sfera života kao i zakonska uređenja.

Takođe, naša uvažena sagovornica najavljuje i žestoku borbu protiv kriminala i korupcije:

-Sankcije za korpciju, dilovanje droge alkohol trgovinu orgamima robljem i seksom u potpunosti treba eliminisati.

B.P.: Programski ciljevi Unije MOST, kojoj odnedavno pripadate, propagiraju spajanje interesa dijaspore i Matice kao i što čvršću saradnju sa našim rasejanjem

Nada Kostić: Pruziti ruke svima.  Dijaspora da glasa ,da bude vezana za Maticu da ima prvenstvo u kupovini umrsto Arapa, Rusa i Kineza. Prednost dati njima ko investitorima. Ima nas na milione da stvorimo MOST ka boljoj budućnosti.

-Takođe, izuzetno važan deo delovanja MOST-a su nacionalne manjine. Nacionalne manjine su naše i moraju imati prava kao u Evropi i biti zastupljene u parlamentu. Eventualno smanjivanje cenzusa strankama povlači i smanjivanje broja potpisa za njih pa i cenzusa.

-Parlament je mesto gde se donose odluke zato je važno da li je tu neko iz ličnih interesa ili interesa za sve građane u Srbiji.

Sledeće na šta se osvrnula naša sagovornica jeste zdravstvena reforma

-Zdravstvena reforma je od izuzetne važnosti. Dostupnost i obavezna zdravstvena zaštita uz porodičnog lekara i slobodan izbor dopunskog osiguranja.

Zdrava sredina, očuvanje životne okoline su takođe u fokusu Vašeg angažmana.

-Svakako, zarad očuvanja zdravlja moramo sačuvati zdravu srdinu, da bismo imali zdrav životni prostor. U cilju zdrave zemlje čuvajmo vodu, ona je zlato kao u namibiji danasnja Oetra u Jordanu. Čuvajmo zemlju ,šume, struju. Razvijajmo infrastrukturu za povratak na selo i poljoprivredu. Tada smo finansijski bili najjači.

-Vratimo sistem vrednost umesto  urušenogi morala i kulturu umesto rijaliti života. Zdrava zemlja,zdravo društvo, zdravi ljudi i MOSTOVI.

Na kraju našeg intervjua za ovom izuzetnom damom saznali smo da ona nije samo lekar, humanista, profesor i društveno-politički radnik već i da gaji ljubav prema poeziji, muzici i pokazala da se radi o osobi svestranog interesovanja i širokog obrazovanja. Kada smo je upitali da podeli sa nama neke napisane stihove, sa ponosom nam je pročitala svoju pesmu ”MOSTOVI”, koju smo drage volje zabeležili i ovim putem je delimo sa dragim čitaocima.

Advertisements

Mostovi

Spomenici prošlosti
vremena ,epoha,ljudi.
Mostovi putevi budućnosti.
zraci sunčane svetlosti.

Na ivci provalije
ne može drugačije
na obalama reka
most je uteka.

Mostovi spajaju duše
samoće sto guše
most spaja dva u jedno biće
na mostu zora sviće.

Most mesečinom obasjan
niko mu nije ravan
pružene prijateljske ruke
nestaju sve naše muke.

Mostovi ostaju čvrsti
kao upleteni prsti.
Niko ih rušiti ne sme
budućnosti spevati pesme.

Ovim putem nas je sve pozvala da uzmemo učešća u predstojećem susretu koji organizuje i da uživamo u poeziji i muzici, u društvu odabranih gostiju

-Pozivam sve građane koji čitaju ovo da u sredu 29.01.2020.,u  19:30 dođu u kuću Đure Jakšića, da čuju kroz moje stihove sve izrečene stavove.  Muzika u poeziji komponovana za moje pesme. Jedno prijatno veče za sva cula sa našim dragim Bobanom Jovanovićem kao gostom. Pridružite nam se da gradimo MOST koji cemo tada pevati svi zajedno.

Balkanska Pravila

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *