“Rusija i Putin otvaraju pitanje granica na Balkanu”

“Rusija i Putin otvaraju pitanje granica na Balkanu”

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i predsednika Vladimira Putina, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.

On je ponovio da nametnute sto posto uvećane takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju tzv. nezavisnog Kosova.

Kako je prenela prištinska Koha, Haradinaj je rekao da je dijalog do sada korišćen da bi se naškodilo Kosovu.

“Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa s ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija”, rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, niko neće uspeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region.

Govoreći o “granici” Kosova i Srbije, Haradinaj kaže da je ona duga 381 km i da nije menjana još iz vremena bivše Jugoslavije.

Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda.

“Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija”, rekao je Haradinaj.

Dodao je da ne zna šta je hteo da hoće kosovski predsednik Hašim Tači kada govori o tzv. Preševskoj dolini i ističe da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje tzv. kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju.

“Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora”, kazao je Haradinaj, piše Koha.

Prištinski Zeri je preneo da je Haradinaj rekao da bi dijalog Beograa i Prištine trebalo nastaviti što je pre moguće, ali da će nametnute takse na proizvode iz Srbije ostati na snazi jer, kako smatra, dijalog i takse su dve odvojene teme.

Haradinaj kaže da ne vidi nikakvu prepreku za EU da kao posrednik u tom procesu ne sazove sastanak.

Stav prištinskih institucija se, međutim, neće promeniti, tvrdi Haradinaj.

“Rusija i Putin otvaraju pitanje granica na Balkanu”

Tanjug