SAD: Razgraničenje? Samo između nezavisnog Kosova i Srbije

SAD: Razgraničenje? Samo između nezavisnog Kosova i Srbije

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer govorio je za Koha ditore o ideji “razmene teritorija” Srbije i samoproglašene države Kosovo.

Upitan na koji bi način SAD mogle da kao prihvatljivo rešenje uzmu u obzir eventualnu razmenu teritorija i korekciju granica između Srbije i Kosova, Palmer kaže da SAD žele da podrže potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, prenosi Glas Amerike.

– Svaki takav sporazum trebalo bi da bude sveobuhvatan i podrazumevao bi politička, bezbednosna, ekonomska, trgovinska i kulturna pitanja. Smatramo da sporazum mora da bude u lokalnom vlasništvu, treba da bude trajan, da bude prihvatljiv za obe strane, tako da ono što činimo jeste da ohrabrujemo obe strane da rade zajedno preko dijaloga pod okriljem EU, kako bi definisale potpunu normalizaciju i isplanirale proces kako da se stigne do toga – rekao je on.

SAD: Razgraničenje? Samo između nezavisnog Kosova i Srbije
Screenshot

Palmer je dalje objasnio kakav je stav Vašingtona.

– Ako bi sporazum o potpunoj normalizaciji između Beograda i Prištine takođe sadržao sporazum o razgraničenju ili korekciji granice između Srbije i Kosova, onda bi to bio sporazum oko kojeg su se zajedno saglasile dve nezavisne i suverene države, što je drugačije od dinamike unutar određene jednonacionalne države i što smatram da nije presedan za druge situacije na Balkanu.

Advertisements

Razumem zabrinutosti onih koji su jasno izrazili rizike da bi ovo predstavljalo presedan. Postoje rizici i sa druge strane. Postoji rizik od dugoročnog zamrznutog konflikta u regionu koji bi narušio mir, stabilnost i prosperitet za sve, tako da smatramo da je ovde pitanje balansiranja rizika i pronalaženje načina da se ublaže ti rizici – naglasio je Palmer.

Izvor: Vesti online