Saša janković uputio pismo predsedniku Srbije!!!

Foto: Medija centar

Integralni tekst Jankovićevog Otvorenog pisma prenosimo u celosti:

Poštovani predsedniče Republike Srbije, Aleksandre Vučiću. Obraćam Ti se kao prvi Zaštitnik građana u istoriji ove zemlje i drugi na predsedničkim izborima, koji i pored svih naših razlika i svega što je od Tebe i Tvojih preživeo, nije zaboravio šta imamo zajedničko: Srbiju, našu jedinu i zajedničku domovinu.

Obraćam Ti se jer je naša Srbija svaki dan sve bliže otvorenom unutrašnjem sukobu. Ljudi su na ivici. Mnogima je prekardašilo i taj broj se brzo povećava. Osećaš to i sam, bez obzira šta Ti poltroni oko tebe govorili.

Nije vreme da pričamo zašto je tako, jednostavno – tako je. Svako iole odgovoran, bez obzira na to šta misli ko je u pravu i ko bi u sukobu bio jači, ima obavezu da građanski sukob spreči. Ta obaveza je veća od svake politike. Ona nas definiše kao rodoljube i patriote, ili ljude gladne vlasti po svaku cenu.

Iskoristi, poslednji put, apsolutnu moć koju sada imaš. Prvo, upotrebi svoj autoritet da odmah prestanu sve akcije nasilja protiv tvojih političkih neistomišljenika.

Odmah zatim pozovi lidere opozicije da pred građanima podelite odgovornost za demokratski izborni proces, i to ne samo sada, već i za ubuduće, ko god bio na vlasti.

Predloži da zajedno u skupštini, većinom potrebnom za izmene Ustava, izglasate leks specijalis kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori.

Istovremeno izglasajte zakon o tehničkoj predizbornoj vladi – od momenta raspisivanja izbora do formiranja vlade, neka svaki ministar ima ko-ministra iz opozicije i neka za svaku odluku trebaju oba potpisa.

Ti znaš da ništa ne izmišljam, baš tako je u sličnoj situaciji u Makedoniji sprečeno krvoproliće. I neka to važi i za sve naredne izbore.

Naravno, pošto ovo predlažem, izuzimam se iz teoretske mogućnosti da u tome učestvujem. Dalje, prvog ko Ti kaže da ovo nipošto ne smeš da uradiš smesta otpusti i skloni od sebe. Taj čuva svoj plen i ništa drugo.

Tvoja pobeda na izborima na dosadašnji način bila bi Pirova pobeda. A eventualni sukob išao bi samo na Tvoju dušu – sada imaš apsolutnu vlast, pa i odgovornost.

Ako se od Tebe nešto zatraži iz inostranstva, kaži da u ovakvoj situaciji to ne možeš da ispuniš. Stranci Te ne mogu i neće sačuvati od razjarenog naroda, a ako uradiš kako predlažem i kako Te evo i molim, ovaj ponosni narod neće dati da ti stranci sude, kao što su Miloševiću.

Istorija Srbije, na koju se tako često pozivaš, neće Ti oprostiti ako zemljak krene na zemljaka. Kad nešto nešto zaista voliš, ne žrtvuješ ga da bi dokazao da si u pravu.

Advertisements

Verujem da Srbiju, naše slobodarsko nasleđe i mirnu budućnost sve naše dece, volimo podjednako.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *