Selaković: Nismo srećni zbog postupka Izraela, puno smo uložili u naše odnose

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da će činjenica da su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose „nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela“, navodeći da zbog toga nije ni srećan ni zadovoljan.

„Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za Ameriku i ono što je važno Americi nego Srbija, to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno to je da mi u tom procesu nismo učestvovali, jer predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo, i obrnuto“, rekao je Selaković za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da je vrlo zanimljivo i videće se da li će biti muslimanskih i arapskih zemalja koje će nakon ovoga priznavati Kosovo, dodajući da je on uveren da neće, i da će biti veoma teško da se to desi.

„Mi smo u odnose sa Izraelom uložili prethodnih godina ozbiljne napore, u odnose dva naroda, i nismo srećni zbog ovoga. Indikativno je da ste imali upinjanje visokog zvaničnika Stejt Departmenta Metjua Palmera da do ovog dođe, videćemo da li će se truditi toliko da se primene i drugi delovi iz sporazuma Srbije i Amerike, zaključenog u Vašingtonu“, rekao je Selaković.

Advertisements

Na pitanje kada će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalimu, on je odgovorio „otom potom“.

„Vućić je u Vašingtonu jasno rekao od čega taj proces zavisi i kako će se u budućnosti odvijati“, rekao je Selaković.

Selaković: Treba biti realan u rešavanju kosovskog pitanja

Selaković je izjavio da u rešavanju kosovskog pitanja treba stvari postavljati na realističke osnove, truditi se da se nađe neko ozbiljno rešenje, i pokazati ozbiljnost, incijativu i želju za nastavkom dijaloga.

„Na takav način dobijamo šansu da, ako i ne dođe do rešenja u tom pitanju, na Srbiju ne padne sva krivica kao što je to bilo u prethodnim godinama“, rekao je Selaković, za Radio televiziju Srbije (RTS)

On je rekao da je i za rešavanje ovog pitanja jako važan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji po njegovoj oceni „izrasta u lidera Evope“.

Selaković je naveo da se i od Makrona čulo da za stavove Srbije u međunarodnoj zajednici danas ima mnogo više sluha i razumevanja, ali kako je dodao neće biti promene politike velikih sila za 180 stepeni.

„Šta je relnost kad govorimo o Kosovu. Realnost je da na Kosovu žive i pripadnici srpskog naroda, realnost je da su oni u kompaktnim sredinama i traže ispunjenje obaveza koje je Priština preuzela, osnivanje Zajednice srpskih opština, zaštitu naših svetinja. Mnogo toga“, rekao je Selaković napominjući da je Srbija ispunjavala sve što je potpisivala.

Govoreći o nastavku evropskih integracija, on je rekao da je Srbija prva prihvatila novu metodologiju koju je inicirala Francuska, pa je bilo sasvim prirodno da se o tome razgovara sa Makronom.

„Kao što ste čuli, u tome imamo podršku Francuske“, rekao je Selaković.

Navodeći da neki prozivaju vlast koliko su plaćene vakcine, on je odgovorio da niko u Evropi nije nešto tako objavio, ali da ih je Srbija platila „značajno manje nego bilo koja zemlja Evropske unije“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *