SITUACIJA JE DRAMATIČNA Grčka se sprema za isključenja struje ako ne bude ruskog gasa

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa, objavio je atinski list “Ta Nea”.

Vanredna isključenja struje radnim danima će obuhvatiti „energetski intenzivne industrije“ koje ne proizvode osnovne vrste robe.

Izvori kažu da je takva mogućnost možda isključena u bliskoj budućnosti jer je nađeno rešenje za plaćanje gasa ruskom Gaspromu, ali neizvesnost i razmere rata u Ukrajini, kao i reakcija Moskve na sankcije EU koja se ne može predvideti, zahtevaju niz intervencija koje će u Grčkoj dovesti do ograničenja potrošnje električne energije kao i prevoza.

Tako će se, kako prenosi list, u „ekstremnom scenariju“ potpunog prekida isporuke ruskog gasa, i to usred turističke sezone, na osnovu plana elektroenergetskih menadžera i Ministarstva životne sredine i energetike, aktivirati plan naizmenične „rotacije isključenja električne energije“ u Grčkoj – u intervalima tokom radnih dana.

Cilj nije da se isključi električna energija domaćinstvima, preduzećima koja su na niskonaponskoj mreži, ni hotelima i kritičnoj javnoj infrastrukturi kao što su bolnice.

Tako će prekide u snabdevanju strujom naizmenično imati “energetski intenzivna” i teška industrija i preduzeća koja se strujom snabdevaju sa srednjenaponske mreže, a ne bave se osnovnim potrepštinama kakva je hrana.

Struja koja će tako biti uštedjena, biće raspoređena na domaćinsta i preduzeća na niskonaponskoj mreži kako bi njihovo snabdevanje električnom energijom bilo adekvatno i nesmetano.

Vlada Grčke razmatra i povratak rada na daljinu radi uštede energije u preduzećima, kao i preporuke za smanjenje korišćenja automobila za drumski prevoz.

Vlada Grčke preduzima i mere koje obuhvataju preventivnu štednju struje, radi čega će slediti model Italije za ograničavanje upotrebe klima-uređaja i osvetljenja, kao i električnih uređaja u javnim zgradama. Očekuje se da će uskoro biti izdata uputstva za to.

Tako se preporučuje da se leti klima-uređaji podese na 26 do 27 stepeni Celzijusa, a da se zimi prostorije greju na 19 do 20 stepeni.

Između ostalog, sijalice će se zameniti savremenim energetski efikasnim, dok će po završetku svakog posla biti obavezno gašenje svetala, gde nije neophodno.

Pored ovih mera, Vlada Grčke je već preduzela mere za obezbedjivanje dovoljno energenata i sigurnosti snabdevanja.

Odlučeno je da se na 12 meseci iznajmi brod-tanker za skladištenje tečnog prirodnog gasa, koji će biti trajno usidren kod postojećeg ostrvskog LNG terminala nedaleko od Atine. To će povećati kapacitet skladištenja tečnog prirodnog gasa.

Advertisements

Istovremeno, pojačan je rad grčkih rudnika lignita za potrebe dužeg rada elektrana koje koriste to gorivo, piše “Ta Nea”.

Izvor: Alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *