SKORO 20 MILIJARDI DOLARA ZA UKRAJINU G7 mobilisala ogromna sredstva za podršku

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam (G7) bogatih demokratija sveta saopštili su danas da su mobilisali 19,8 milijardi dolara za Ukrajinu i obećali da će pružiti dodatnu finansijsku podršku ako bude potrebno, javlja Rojters.

Finansijski lideri Sjedinjenih Džava, Kanade, Japana, Nemačke, Francuske, Italije i Britanije održali su razgovore u Nemačkoj o finansiranju vlade u Kijevu koja ostaje bez sredstava dok se bori protiv ruske agresije, navodi agencija.

„Mobilisali smo 19,8 milijardi američkih dolara budžetske podrške u 2022, uključujući nedavno opredeljenih 9,5 milijardi dolara… kako bismo pomogli Ukrajini da zatvori svoj finansijski gep i nastavi da obezbeđuje pružanje osnovnih usluga ukrajinskom narodu“, navodi se u saopštenju G7.

Advertisements

Pored toga, dodaje se dalje, “pozdravljamo tekuće aktivnosti članica G7 i međunarodnih finansijskih institucija za dalje značajno finansiranju Ukrajine, ukljuučujući predlog Evropske komisije o pružanju do 9,0 milijardi evra dodatne makrofinansijske pomoći“.

„Dodatna planirana podrška ukrajinskim državnim preduzećima i privatnom sektoru preko Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije iznosi 3,4 milijarde dolara“, navodi G7 u saopštenju, koje zaključuje porukom da će i dalje “stajati uz Ukrajinu tokom čitavog rata” i da je spremna da po potrebi čini više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *