Skot: Vučić snažno zastupa interese Srbije, nadam se potpisivanju sporazuma između Srba i Albanaca u Beloj kući

Skot: Vučić snažno zastupa interese Srbije, nadam se potpisivanju sporazuma između Srba i Albanaca u Beloj kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić snažno zastupa interese Srbije, a kod njega cenim to što je iskren i jasan, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Na pitanje da li je zadovoljan komunikacijom koju ima sa predsednikom Vučićem, on kaže da je predsednik uvek spreman na razgovor o pitanjima od zajedničkog značaja.

„Nekada se sastajemo u četiri oka, nekada u prisustvu naših savetnika, ali su ti razgovori uvek iskreni i otvoreni, i ja zaista cenim kod predsednika upravo to što je iskren i jasan. Ne slažemo se uvek, ali i kada se ne slažemo, ponašamo se džentlmenski. On snažno zastupa interese Srbije i nadam se da prepoznaje da je moja uloga takođe da predstavljam interese i politiku SAD“, kaže ambasador Skot za „Srpski telegraf“.

Ambasador SAD u Srbiji: Politika SAD u vezi sa Kosovom nije novost
Screenshot/ Youtube

Na pitanje da li očekuje da bi u Beloj kući mogao da prisustvuje potpisivanju sporazuma između Srba i Albanaca, on odgovara:

„Ako mislite na svečanost potpisivanja od lidera Srbije i Kosova, svakako se tome nadam. Mi i dalje verujemo da je došlo vreme za sporazum, ali samo ako su sve strane spremne na kompromis i prepoznavanje potreba svojih suseda. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se obe strane vrate za pregovarački sto“.

Skot dodaje da dok se to ne desi, sumnja da će doći do napretka ka pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

On kaže da je potrebno da i Beograd i Priština pokažu veću želju za tim nego što se u ovom trenutku vidi.

Komentarišući hoće li i kada Srbija ući u EU, on je rekao da ako je Srbija opredeljena da usvoji potrebne reforme u smislu jačanja pravne države i da usvoji evropske zakone i propise, onda veruje da Srbija još uvek može da ostvari taj cilj do 2025.

Izvor: Sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *