SNF: Ne čujete stotine hiljada protestanata kojima je najvažnije Kosovo ali čujete ideološke stavove nekih potpisnika

Ne čujete stotine hiljada protestanata kojima je najvažnije Kosovo ali čujete ideološke stavove nekih potpisnika – Momčilo Trajković u pismu potpisnicima “Sporazuma s narodom”

Portal Obaveštajac je došao u posed pisma koje je Srpski nacionalni forum, uputio liderima opozicije, potpisnicima “Sporazuma sa narodom.

Pismo vam prenosimo u celosti:

LIDERIMA KOALICIJE SAVEZA ZA SRBIJU
Janku Veselinoviću, Draganu Đilasu, Nebojši Zelenoviću, Vuku Jeremiću,  Zoranu Lutovacu,  Bošku Obradoviću,  Slaviši Ristiću, Milanu Stamatoviću, Borku Stefanoviću, Željku Veselinoviću

Dragi prijatelji,
Sve je izvesnije nakon poslednjih događanja na srpskoj političkoj sceni da se sistem vladavine koji je Srbiju obeležio poslednjih godina više neće moći sprovoditi. U kojoj meri će se on promeniti, u kojoj meri će se demokratizovati i u kojoj meri će ovi događaji poboljšati (ili pogoršati) položaj našeg naroda i države, to će vreme pokazati.

Srpski narod sa Kosova i iz Metohije svako pomeranje na političkoj sceni u Beogradu je uvek budno pratio i budno prati, ne zato što želi da se bavi politikom, već zato što se uvek politika bavila njime. Dakle mora! Po pravilu, sva pomeranja je očekivao sa nadom i po pravilu se razočaravao. Od 1945. godine – redovno.

Povod našem obraćanju je dokument pod nazivom „Sporazum s narodom“, koji po našem shvatanju treba da bude platforma na kojoj bi se gradila budućnost Srbije u slučaju promene vlasti.

Potpuno nam je jasna i apsolutno razumemo ideju autora Sporazuma i potrebu da ga podrži što širi krug političkih subjekata i građana.

Po principima: „Sto ljudi, sto ćudi“, i „dva Srbina, tri politike“, razumemo da se moralo uložiti napora da tekst sporazuma bude najmanji zajednički sadržalac političkih stavova svih subjekata potpisnika.

Međutim, u tekstu Sporazuma – platforme izostavljeno je najvažnije, izostavljeni su Kosovo i Metohija odnosno eksplicitno izjašnjavanje potpisnika po tom pitanju. Doduše u tački 4 Sporazuma, uopšteno se pominje zaštita državnih i ekonomskih interesa, ali ona se može tumačiti dosta široko i neodređeno. Kosovo i Metohija su tu morali naći posebno mesto.

Ovo nas naročito čudi, s obzirom da smo svedoci da stotine hiljada ljudi, koji nedeljama šetaju u znak protesta, na visokom mestu prioriteta drže Kosovo. Stiče se utisak da autori nisu uzeli u obzir raspoloženje baš tog velikog dela od 5 miliona građana, nego ideološke stavove nekih od potpisnika.

Lovćenski tajnovidac kaže da je „Kosovo grdno sudilište“, dakle veliki, strašni sud. Nije to komad zemlje, nego deo neba. Zato su se o KiM saplitali mnogi vlastodršci, pa se sapliću i ovi sadašnji. Zato se tu uvek videlo „ko je vera a ko je nevera“. Da se vi sutra ne biste saplitali, odredite se jasno!

KiM nisu prosto retoričko niti tehničko pitanje. To je suštinsko pitanje. To je ujedno i najslabija tačka Sporazuma, zbog koje ga mnogi neće potpisati.

Sve je tu tačno, i slažemo se da su suspendovane medijske slobode, parlamentarizam, sudstvo itd, i da sve to treba sistemski urediti, ali izostanak najvažnijeg NACIONALNOG pitanja je ozbiljan propust, a ako je to rezultat kompromisa, onda oprostite na izrazu, radi se o „trulom kompromisu“

Iz imena potpisnika jasno je da se radi o kompromisu, jer među njima ima onih koji javno zastupaju stavove da je „Kosovo gotova priča“, da „Zarad budućnosti treba da se odreknemo Kosova“ i tako dalje, i tome slično. Sa takvima, po našem mišljenju nije trebalo praviti kompromise, već im se zahvaliti na dosadašnjem radu, a u prvi plan staviti nacionalno pitanje prvoga reda.

Pre tog zahvaljivanja trebalo je da ih pitate: „A jel to neko nama garantuje da će se na ovome stati“? Mi za takve garancije nismo čuli, ali smo zato čuli mnogo pretnji za dalju devastaciju srpskog naroda i države, počev od: Raške oblasti, Republike Srpske, delova Vojvodine itd.

Mi ne verujemo u iskrenost namere da se KiM sačuvaju a da „evropski put nema alternativu“ (a ima potpisnika Sporazuma sa takvim stavom). Ne zato što se EU nama ne sviđa, nego što nam je EU odredila cenu za „evropski put“. Ta cena je oduvek bila i jeste Kosovo i Metohija. Ko je spreman da tu cenu plati nije kadar da menja sistem u korist srpskog naroda.

Ne budete li imali čist, jasan, eksplicitan, beskompromisan stav o nacionalnim pitanjima od najvećeg značaja, i to ne samo Kosova i Metohije, nego i Republike Srpske, položaja Srba u Crnoj Gori, depopulacije, starenja stanovništva, odnosa prema susedima, pozicioniranje na geoplolitičkom planu i drugih, onda ćete možda smeniti vlast, ali nećete promeniti sistem. Nećete promeniti sistem koji je decenijama ustrojen na štetu srpskog naroda i države.

Podsećamo vas na pouku svetog Vladike Nikolaja: „Gospod traži zidare a ne rušioce. Jer ko zida dobro, samim tim ruši zlo. Ko se pak okrene da ruši zlo, brzo zaboravi zidati dobro i pretvara se u zločinca”.

Imajte ovo na umu. Latili ste se ozbiljnog posla. Posla zidanja, obnove ove ozbiljno urušene građevine, kakva je naša država u ovom trenutku. Nije važno samo smeniti jedne vlastodršce, i dovesti druge. Važno je napokon sazidati jednu jaku, lepu, toplu kuću, jednu državu za ugled, a Srbija bez KiM ne može biti takva kuća.

Što se KiM tiče ovo je jedna od poslednjih prilika, ako ne i poslednja, da se odbrani, a samim tim i stekne osnovni preduslov da Srbija postane ozbiljna država. Ne odbrani li se sada, a čvrsto verujemo da može, onda će Srbija prestati da postoji kao suverena država, pa ma koliko pohvala sadašnjim ili budućim vlastodršcima sa zapada stizalo.

Draga braćo, ovime ne želimo da vas obeshrabrimo, niti da umanjimo značaj vaših napora. Ne dao Bog! Ali osećamo da nam je dužnost da vam skrenemo pažnju na propust, krajnje dobronamerno.

Štaviše, pozivamo sve potpisnike ovog Sporazuma, i sve političke aktere zainteresovane za kreiranje adekvatne politike prema problemu KiM, da se u terminu koji bi smo zajednički usaglasili okupimo u Gračanici, i pokušamo da politiku bezizlaza pretvorimo u politiku rešenja.

Naš predlog je da okrugli sto bude održan 28. Februara 2019. godine. SNF će se potruditi da kao i uvek do sada, svima bude dostojan domaćin.

S bratskim pozdravom,

Advertisements

Srpski nacionalni forum, Gračanica
14. Februara 2019.

Ne čujete stotine hiljada protestanata kojima je najvažnije Kosovo ali čujete ideološke stavove nekih potpisnika – Momčilo Trajković u pismu potpisnicima “Sporazuma s narodom”

Izvor: Obaveštajac