Sputnjik: Da li je trenutak za odgovor Beograda prištini i Americi

Sputnjik: Da li je trenutak za odgovor Beograda prištini i Americi

Prištinske vlasti su, kada je reč o odnosima sa Beogradom, po svoj prilici imune ne samo na pritisak EU, već i na zahteve Sjedinjenih Američkih Država.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je, nakon razgovora sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom u kosovskom parlamentu, da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle da ostanu na snazi zauvek ukoliko Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, preneo je prištinski portal „Zeri“.

Kosnet je, navodi portal, insistirao na ukidanju taksi koje je Priština uvela pre dva meseca Srbiji i BiH, ali je Haradinaj ponovio da je „spreman da odluči o ukidanju takse već danas, ako bi Beograd priznao Kosovo“.

Na pitanje kako tumači to što prištinske vlasti ne popuštaju ni pred pritiskom SAD, politički analitičar Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da mu se čini da postoje dve mogućnosti koje bi objasnile ovakav razvoj događaja.

„Prva mogućnost je da je ovde zapravo reč o sofisticiranoj igri gde neki ljudi bliski Kosovu u američkoj administraciji ohrabruju Prištinu da tako postupa, uz garancije da se prema njima ništa neće preduzeti. U tom slučaju postojala bi jedna vrsta prljave igre američke takozvane ’duboke države‘ i Prištine, sa ciljem da se predstavi da Amerika pokušava da normalizuje stvari, ali da je zapravo Kosovo samostalni faktor koji insistira na svom putu“, ocenjuje Anđelković.

On, kako kaže, takav scenario ne isključuje, tim pre što ne postoji nikakva šansa da bi Priština direktno konfrontira sa zvaničnom Amerikom.

„Dakle, ili je ovo igra određenih američkih krugova i Prištine, ili pak Priština dobro zna da Amerika ne misli ozbiljno i da se sve ovo radi samo pro forme. Treća mogućnost je, naravno, da Priština iskreno postupa i suprotstavlja se Sjedinjenim Američkim Državama, ali ja tu mogućnost isključujem. Naime, Priština je uvek bila obazriva i dobro zna da ako bi Amerika bila ozbiljna u svojoj nameri, preduzela bi takve mere da bi Priština vrlo brzo osetila sav američki bes“ kategoričan je Anđelković.

Na pitanje šta zvanični Beograd treba da radi u ovoj situaciji, sagovornik Sputnjika kaže da dijalog ne sme biti nastavljen dok se takse ne ukinu i napominje da je vreme da srpske vlasti počnu da uvode recipročne mere prema Prištini.

Advertisements

„Kao što je srpska privreda pogođena taksama, i Kosovo bi bilo jako pogođeno saobraćajnom i komunikacijskom blokadom. Ne moramo da poništavamo briselski sporazum, dovoljno je da mi uvedemo visoke takse na transport bilo kakvih roba i putnika sa Kosova“, ocenjuje Dragomir Anđelković.

Izvor: Sputnjik/ Sandra Čerin