Srbi iz Italije podneće predlog italijanskim vlastima da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova

Srbi iz Italije podneće predlog italijanskim vlastima da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova

Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca podneće sutra italijanskim vlastima, na dan kada je ta zemlja priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, peticiju sa predlogom da preispitaju tu odluku, rekao je jedan od pokretača peticije i poverenik za humanitarna pitanja u Savezu Srba u Italiji, Dejan Kušalo.

Prema njegovim rečima, peticija, koju je, kaže, potpisalo oko 6.000 ljudi i oko 3.000 putem onlajn formulara, biće prosleđena ministrima u vladi, Senatu i donjem Domu parlamenta.

– Naš predlog je da Italija još jednom razmotri ideju o priznanju, jer po tadašnjem zakonu, to je trebalo da bude odluka parlamenta. Dakle, skupština je trebalo da odluči da li oni priznaju Kosovo kao državu, međutim, to je uradio Savet ministara. Nedostaje ta legalna strana što mi želimo da iskoristimo – rekao je Kušalo.

Razlog je, kaže, jednostavan, a to je da se ponovo čuje priča o KiM i da se vidi ko od parlamentaraca podržava Srbiju. On podseća da je Italija prisutna na Kosovu preko KFOR-a i da je važna članica Evropske unije.

– Kada bi peticija došla u parlament sigurno bi se ta osetjlivost prema Kosovu opet povratila i možda bi mogli da kažemo neku reč o tome šta se tamo dešava, u kakvoj situaciji žive Srbi na toj teritoriji, a možda i pomognemo našoj državi da dobije ”još snage” u borbi za Kosmet – rekao je Kušalo koji u Italiji živi od 1995. godine.

Srbi iz Italije podneće predlog italijanskim vlastima da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova
Pixabay

On je ukazao da je tokom prikupljanja onlajn potpisa bilo mnogo pretnji, čak i pretnji po život. U svakom slučaju, Kušalo, smatra da na ovaj način mogu da urade nešto korisno za Srbe na KiM, ali i za pregovore između Beograda i Prištine. On ističe da samo u Vićenci živi oko 50.000 Srba.

Inače, u peticiji se navodi da KiM predstavlja srce srpske civilizacije, da u Ustavu Srbije piše da je KiM deo Srbije, a ukazuje se i na rezoluciju 1244 SB UN. Navodi se i da je uprkos prisustvu međunarodnih oružanih snaga, takozvana OVK uspela da protera skoro sve nealbanske nacionalne manjine, to jest 240.000 osoba srpske, crnogorske, turske, romske, jevrejske, egipatske, goranske i hrvatske, uništavajući stotine pravoslavnih crkava i drugih verskih objekata, te da je deo srpske zajednice, posebno u Metohiji, prinuđen da živi u enklavama opkoljenim albanskom većinom.

Podsećaju da se priznanje Kosova desilo 20. februara 2008. godine putem pisma koje je Prištini uputio bivši ministar spoljnih poslova Masimo D’Alema, bez bilo kakve prethodne parlamentarne debate i uključivanja u to političkih snaga, bilo većine, bilo opozicije. Potpisinici peticije, kaže se dalje, zahtevaju otvaranje parlamentarne debate o mogućnosti Italije da ponovo razmotri priznanje Kosova kao nezavisne države i veće angažovanje italijanskih vojnih, političkih i kulturnih vlasti na zaštiti manjina i kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

Advertisements

Traže posebno od različitih poslaničkih grupa da se formalno izjasne po pitanju italijanskog priznanja Kosova, a od aktuelne italijanske vlade da koordinira saradnju sa vladom u Beogradu kako bi dobila informacije vezane za aktuelnu situaciju u pokrajini Kosmet. Zahtevaju od Italije da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN, promoviše na svim odgovarajućim mestima bezbedan povratak domovima izbeglih i prognanih sa Kosova i Metohije.

Srbi iz Italije podneće predlog italijanskim vlastima da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova

Izvor: Srbijadanas.com