Srbi, Jevreji i antifašisti ponovo bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu

Srbi, Jevreji i antifašisti ponovo bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu

Predstavnici srpske i jevrejske nacionalne manjine, kao i Saveza antifašističkih boraca Hrvatske bojkotovaće i ove godine državnu komemoraciju za žrtve ustaškog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu, najavili su predstavnici tih organizacija.

Predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Saša Milošević izjavio je da država nije preduzela “nužne mere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu, kao i revizionizam”.

“U takvoj društvenoj klimi ne možemo ići zajedno u Jasenovac”, rekao je Milošević za portal Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno veće (SNV).

On je dodao da je “nizom mera, poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata, kao i neadekvatnom obrazovnom politikom, država direktno doprinela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu”.

Milošević je najavio da će predstavnici srpske, jevrejske i romske manjine, te antifašisti, kao i prošle godine održati odvojenu komemoraciju i to 12. aprila, dva dana pre državne komemoracije. I predsednik Koordinacija židovskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je ranije da neće prihvatiti poziv premijera Andreja Plenkovića za održavanjem jedinstvene komemoracije pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske.

“Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajbuškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je ‘Za dom spremni’ jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Veća Evrope u Strazburu”, rekao je Kraus.

I predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da neće na državnu komemoraciju, jer Vlada “ne čini ništa protiv istorijskog revizionizma”. Poslanik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi najavio je ranije da će i ove godine biti na obe komemoracije za žrtve jasenovačkog logora.

Predstavnici jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija već četvrtu godinu za redom bojkotuju državnu komemoraciju, jer smatraju da vlast treba da zauzme jasan i neopoziv stav prema ustaštvu.

Za razliku od prethodnika na čelu Hrvatske Stjepana, Mesića i Ive Josipovića, kada je bila jedinstvena komemoracija, predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh i uobičajeno šalje oštre poruke na račun “Nezavisne države Hrvatske” i ustaških zločina.

Advertisements

Takvu praksu uvela je po dolasku na mesto predsednice države 2015. godine, kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti.

Srbi, Jevreji i antifašisti ponovo bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu

Beta