Srpski roman je dosadan i isprazan! Branko Kukuć: Gotovo da nema knjige u kojoj je izgrađen prepoznatljiv stil

Srpski roman je dosadan i isprazan! Branko Kukuć: Gotovo da nema knjige u kojoj je izgrađen prepoznatljiv stil

U širem izboru romana koji ulaze u konkurenciju za ovogodišnju Ninovu nagradu nalazi se 31 naslov, odlučio je žiri u sastavu – Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović.

Uži izbor biće objavljen u prvom izdanju Nin 2019. godine, a nakon najužeg, 14. januara oko podneva proglasiće 65. dobitnika Ninove nagrade.

U prvi krug ušli su Vule Žurić “Pomor i strah”, Jelena Lengold “Odustajanje”, Igor Marojević “Tuđine”, Vladimir Arsenijević “Ka granici”, Muharem Bazdulj “Kvadratni koren iz života”, Vladimir Tabašević “Zabluda Svetog Sebastijana”, Branko Rosić “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”, Goran Marković “Beogradski trio” i drugi.

Branko Kukić rekao je da je posebno negativan uticaj ostavio pogrešno shvaćeni i zakasneli postmodernizam – njega su ovdašnji pisci doživeli kao dozvolu da se ruše sve vrednosti, sva pravila, da se sloboda mišljenja i pisanja može zloupotrebljavati do bezobličnosti, besmisla i gluposti.

– Činjenica je da dođu periodi kada se umetnost nađe u krizi. Umetnost se nalazi na prekretnici: zasitila se starog, a nema smelosti i snage da zagazi u novo. Čitav savremeni svet je u krizi, a upravo tada umetnost dobija svoju priliku, jer što je loše za čoveka, dobro je za umetnost. Današnja svetska kriza, koja se ogleda u posrnuću društava, agresiji vlasti, tranziciji, ratovima, migracijama – sve je to temelj za velika umetnička dela. Problem je u novom načinu života koji uzrokuju agresija medija, nove tehnologije, uspon društva spektakla, time i uspon beznačajnosti, kriza obrazovanja, isprazan život… – piše Kukić.

On ističe da se sve ovo odrazilo i na ovogodišnju ponudu romana.

Advertisements

– Kao članu žirija, logičnije mi je bilo da među prosečnim romanima izdvojim najprosečnije nego da među boljima izaberem najbolji. Malo je romana – ili ih gotovo nema – u kojima je izgrađen prepoznatljiv piščev stil, u kojima dijalozi nisu banalni (ponekad liče na SMS poruke)… U suštini, u današnjem srpskom romanu preovladavaju dosada i ispraznost.

Srpski roman je dosadan i isprazan! Branko Kukuć: Gotovo da nema knjige u kojoj je izgrađen prepoznatljiv stil

Izvor: Kurir.rs