Srpsko Crnogorski Tajlandjani, milijarde i državljanstvo

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro”, bivšeg tajlandskog premijera i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre, vratila je dugove Prvoj banci, koja je početkom avgusta deblokirala zemljišni kompleksa od tri i po hektara na jugoistočnom dijelu ostrva Sveti Nikola naspram Budve.

Banka koju kontroliše Aco Đukanović, brata šefa države Mila Đukanovića, “izbrisala” je 2. avgusta iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine kaucionu hipoteku od 15 miliona eura koju je stavila prije dvije godine, nakon što je firma najbogatijeg naturalizovanog Crnogorca kupila atraktivnu zemlju od budvanske kompanije „San investments“, povezanu sa beogradskim biznismenom Stankom Subotićem Canetom.

U listu nepokretnosti, u koji su „Vijesti“ imale uvid, više ne stoji kao teret „hipoteka II reda Prve banke, kauciona hipoteka u iznosu od 15 miliona eura, sa zabranom otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti povjerioca i pristankom na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti obezbijeđenog potraživanja“.

Ovim je Šinavatra praktično izmirio sve obaveze koje su ostale od Subotića: i poreska dugovanja Opštini Budva i Prvoj banci, koja je 12 godina, otkad je srbijanski biznismen kupio dio ostrva, držala pod hipotekom ovaj najatraktivniji komad crnogorske obale.

Šinavatru je Forbs označio kao najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara. On je u aprilu 2017. kupio za 24 miliona eura 37 hiljada kvadrata zemlje od „San investmentsa“.

Subotićeva firma je 2007. zemljišni kompleks kupila od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića za šta mu je platila 20 miliona eura, podižući kredit kod Prve banke.

Tačno prije deceniju Šinavatra je zvanično postao državljanin Crne Gore kada je dobio pasoš po skraćenom postupku. Pošto je zbačen 2006, Taksin je pobjegao sa Tajlanda da ne bi išao u zatvor zbog sumnje u korupciju i od tada živi u izganstvu.. Šinavatrina sestra, takođe bivše premijerka Tajlanda, Jingluk Šinavatre, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, dobila je u junu pasoš Srbije.

Može da gradi hotel i marinu na ostrvu

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, koji je izradio podgorički Republički zavod za urbanizam u vlasništvu Aca Đukanovića, omogućava na Šinavatrinom dijelu ostrva gradnju turističkih kapaciteta sa 500 ležajeva i marine od 50 vezova. Ostatak ostrva, koji je u vlasništvu starojesedioca i nekoliko firmi, je ostavljen kao zelene površine.

Advertisements

Imovina Šinavatrine firme procjenjuje se na 24,7 miliona eura. Ona proteklih godina nije imala prihode pa je od 2015. akumulirala gubitak od 619 hiljada eura.

Izvor: volimpodgoricu.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *