Vlado Georgijev: Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu

Ko god da je „Tamo daleko” povezao sa mržnjom, treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć, kaže pevač povodom najava Podgorice da će podneti prijave protiv učesnika i organizatora koncerta u Herceg Novom.

PODGORICA – Najavu da će Ministarstvo kulture Crne Gore tužiti Vladu Georgijeva zbog „negiranja crnogorskog identiteta” i nacionalizma izazvala je pažnju javnosti, a pevač kaže da je pisati i najavljivati krivične prijave protiv organizatora humanitarnog događaja zbog srpskih zastava, poruka da Srbi nisu dobrodošli.

„Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ‘Tamo daleko’ povezao sa mržnjom, treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas”, rekao je Georgijev, preneo je Tanjug.

Krivične prijave koje je Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo protiv organizatora i učesnika humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju” održanog u utorak u Herceg Novom, u okviru tradicionalne manifestacije „Trg od ćirilice”, stavljaju na teret učesnicima i organizatorima kršenje niza članova – isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne i isticanje političkih i nacionalističkih poruka.

Vlast u Crnoj Gori pogodilo je javno isticanje srpske zastave i repertoar srpskih pesama.

Repertoarom su dominirale pesme posvećene Kosovu: Ivana Žigon i „Kosovski božuri” izveli su numeru „Vidovdan”, Danica Crnogorčević pesmu „Sini jako sunce sa Kosova”, a grupa 357 odu „Hriste Bože”.

Inače, ova humanitarna manifestacija u Herceg Novom izazvao je oštru polemiku vladajuće DPS i opozicionih Prave Crne Gore i Demokratskog fronta, dok je Ministarstvo kulture najavilo prijavu protiv organizatora zbog, kako su naveli, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka.

I dok iz opštinskog odbora DPS-a u Herceg Novom navode da je reč o političkom skupu posle kojeg je Srbija „sve dalje i dalje”, iz Prave Crne Gore ih pitaju kome je namenjena ta poruka i sa kim se obračunava „lokalna kvazielita vladajuće stranke”.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS izraz besa i nemoći jer nisu uspeli da „slome tradicionalnu Crnu Goru”, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM jer je, kako navode, DPS jedna od posluga velikoalbanske politike.

Advertisements

Manifestacija „Trg od ćirilice” održana je na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji humanitarne organizacije „Delije”.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *