Šta kažu o presudi za “pokušaj terorizma” u CG: Istorijski dan ili “odluka krvnika”

Podgorica — Američka ambasada u Crnoj Gori ocenila je da je današnja presuda Višeg suda, u slučaju pokušaja terorizma istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Otvoreno i transparentno suđenje predstavlja važan korak napred za vladavinu prava i šalje snažnu poruku o neprihvatljivosti potkopavanja demokratije”, saopšteno je iz američke ambasade.

Šta kažu o presudi za "pokušaj terorizma" u CG: Istorijski dan ili "odluka krvnika"
Pixabay

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da je presuda dvojici ruskih obaveštajnih oficira, zbog neuspelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, još jedan primer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju.

“Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog”, naveo je Hant, a na svom Tviteru prenela je Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

U slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. danas su izrečene presude optuženima, među kojima su i dvojica političkih lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.

“Presudu donela braća Đukanović – oni su od danas naši krvnici”

Đukanović: Ruske službe upletene u pokušaj mog ubistva; Zahvalni smo SAD-u
Foto: Screenshot

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina.

Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja. Od srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević izjavili su danas da su današnju presudu u slučaju pokušaja terorizma na osnovu koje su osuđeni na po pet godina zatvora donela braća Đukanović te da oni od danas nisu njihovi politički protivnici već krvnici.

“Oni od danas više nisu naši politički protivnici već naši krvnici i prema njima ćemo se ponašati kao prema krvnicima. Onako kako su se i naši preci ponašali prema krvnicima”, rekao je Andrija Mandić.

Lideri DF-a su najavili da će noćas doneti odluku o daljim koracima, nakon što je sud odlučio da im ne odredi pritvor do pravosnažnosti presude. Oni su ranije najavili da će, kako su rekli, “leteti glave” ako im nakon izricanja presude bude određen pritvor.

Oni su pozvali srpske vlasti da se izjasne o presudi i da prekinu komunikaciju sa vlastima u Podgorici i Milom Đukanovićem.

DF: Vučić i Dodik da prekinu kontakt sa vlastima u Crnoj Gori

Screenshot

Današnja presuda Višeg suda u Podgorici udar je na temelje države i presuda Crnoj Gori, ocenili su lideri Demokratskog fronta i pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da prekinu komunikaciju sa “anti-srpskim vlastima u Crnoj Gori”.

“Pozivam ih u ime srpskog naroda da prekinu svaku komunikaciju i da ne podržavaju neprijatelje srpskog naroda u Crnoj Gori. Pozivamo na solidarnost. Ako su oni Srbi, ako im je srpstvo toliko važno očekujem da im i mi budemo važni”, kazao je jedan od lidera DF Andrija Mandić, prenosi RTCG.

Viši sud u Podgorici osudio je danas funkcionere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest meseci, za slučaj pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016.

Mandić je rekao i da su on i Knežević odlučni da se bore za svoja, i prava srpskog naroda u Crnoj Gori ističući da ne prihvataju “nikakva hapšenja” i naveo da je presudu po nalogu, kako je naveo, “braće Ðukanović” napisao ministar pravde Zoran Pažin, a pročitala sudija Suzana Mugoša.

“Braća Ðukanović su imali nameru da nas uhapse”, navodi Mandić i dodaje da će oni da izdrže i da imaju konkretne planove, a da će o daljim aktivnostima večeras razgovarati DF.

Milan Knežević takođe je pozvao srpske lidere iz regiona da prekinu komunkaciju sa zvaničnom Crnom Gorom, ističući da je današnja presuda doneta bez dokaza i da je politički motivisana.

“Ako se bude desilo nešto meni, Andriji Mandiću, ili članovima naših porodica za to će direktno biti odgovorni Milo i Aco Ðukanović i članovi njihovih porodica”, poručio je Knežević.

Lider PzP-a Nebojša Medojević kazao je da današnja presuda može da dovede do etničkih sukoba u Crnoj Gori.

Advertisements

“Sad smo svi na ispitu i onaj ko želi mir i stabilnost mora da osudi ovu sramnu političku presudu”, rekao je Medojević.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *