Stjuardesa i lažni putnici paravan za šverc kokaina

U saradnji četiri države uhapšeno sedam osoba, od kojih su dvoje Srbi. – Zaplenjeno 600 kilograma droge koja je mlaznim avionom prevezena iz Montevidea u Bazel

voje srpskih državljana uhapšeno je u međunarodnoj akciji Evrodžasta, kada je u Švajcarskoj zaplenjeno 600 kilograma čistog kokaina, čija je vrednost 18 miliona evra, saznaje „Politika”. U zajedničkoj akciji učestvovale su policije i tužilaštva Švajcarske, Češke, Hrvatske i Srbije.

Reč je o novom načinu prenošenja droge – malim sportskim avionima koji lete nisko tako da radar ne može da ih registruje, saznajemo od naših istražnih organa.

Krijumčari su organizovali komercijalni let privatnim mlaznjakom, koji ima olakšice prilikom prelaženja granica, a radi verodostojnosti su angažovali i putnike i stjuardesu. Međutim, jedan od uhapšenih je pilot iz Češke koji je upravljao avionom.

Velika pošiljka kokaina stigla je na taj način u Švajcarsku iz Južne Amerike. Uhapšeno je sedam osoba, od kojih su jedan češki državljanin, dva hrvatska, dva srpska i jedan bosanski, a glavni osumnjičeni ima nekoliko lažnih identiteta i državljanin je SAD i Hrvatske. Reč je o osobi koja se zvanično zove Majkl Doković (60) a rođen je u Podgorici kao Iljmija Frljučkić.

Prema našim saznanjima, grupa je „pala” u Bazelu u Švajcarskoj kada su Doković i češki pilot Aleš Sokolik u podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina, zajedno sa hrvatskim državljaninom Silvijom Beljevićem. Među osumnjičenima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić, kome se na teret stavlja da je pomagao Dokoviću u falsifikovanju dokumenata.

U Srbiji su 13. jula u okviru ove akcije uhapšeni Dražen Letić i Dokovićeva devojka Nevenka Čuturić, dok je njen brat Siniša Čuturić u bekstvu i za njim je raspisana poternica. Ovo hapšenje potvrdili su nam u Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, ali nisu hteli da se izjašnjavaju o detaljima.

Međunarodna akcija trajala je više od godinu dana, tokom kojih su policije više zemalja pratile osumnjičene i snimale njihove telefonske razgovore. Tako je otkriveno da kokain putuje privatnim mlaznjacima i luksuznim „mercedesima”.

Istraga je utvrdila da je mali avion sa putnicima i 600 kilograma kokaina poleteo iz Montevidea u Urugvaju i sleteo najpre u Nicu u Francuskoj. Tamo su iskrcani stjuardesa i putnici, a avion je zatim nastavio let do Bazela, gde je droga istovarena. Tu ih je, međutim, čekala zaseda švajcarske policije.
Doković i dvojica njegovih saradnika su, kako saznajemo, već više od mesec dana u pritvoru u Švajcarskoj, a čitava akcija je završena prošlog vikenda i početkom ove nedelje, hapšenjima u Srbiji i Hrvatskoj.

O Majklu Dokoviću je još 2003. godine pisao „Njujork tajms” kao o osobi sa više identiteta i kriminalcu koji je u vezi sa albansko-jugoslovenskim podzemljem. Njegovo ime povezuje se u SAD i za računarske prevare sa bankomatima, kao i prevare sa osiguranjem, ali i za pljačke zlatara i trgovinu drogom. Bio je uhapšen na Floridi 1992. godine i nagodio se sa tužilaštvom i obećao da će pružiti podatke o albanskoj mafiji, ali je izigrao dogovor. Posle toga je proteran iz SAD, pa se kasnije vratio sa drugim identitetom. Sumnja se da je Doković tada američkim građanima sa računa skinuo oko 3,5 miliona dolara, jer se usavršio za krađe sa bankomata, zbog čega je ipak završio u američkom zatvoru.

Sada mu se na teret stavlja da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodio organizaciju za krijumčarenje kokaina, čiji se krakovi protežu od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije.

Iljmija Frljučkić iz Podgorice „dobio” je ime Majkl Doković pre 25 godina kada se na Floridi oženio ćerkom tamošnjeg policajca i postao „međunarodni biznismen”. U međuvremenu je promenio nekoliko prezimena, dok je u poslednje vreme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin.

Advertisements

U Hrvatskoj je uhapšen i izvesni Pero Šarac Pjer, koji se sumnjiči da je bio kontakt-osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike. Policija je tajno snimila njihov boravak u Zagrebu i sastanak s Dokovićem u jednom hotelu. Kada je reč o osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji, saznajemo da je u oktobru prošle godine na graničnom prelazu sa Slovenijom bio zaustavljen „mercedes” francuskih oznaka, na koji je reagovao policijski pas. U tom automobilu su bili brat i sestra Siniša i Nevenka Čuturić, koji su se vraćali iz Antverpena u Srbiju. Kako je pisala štampa, u njihovom automobilu tada nije pronađena droga nego velika suma novca – čak milion evra zapakovanih u više svežnjeva sakrivenih u zavarenom dnu automobila. Novac je oduzet, a Čuturići su samo prekršajno kažnjeni i pušteni na slobodu, ali je policija nastavila da ih tajno prati.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *