Stojiljković: Vlast na velikom ispitu odgovornosti, sposobnosti i solidarnosti

Zoran Stojiljković Foto: Beta/Milan Obradović

Ne može vlast sama da odlučuje o antikriznom paketu vrednom 5,1 miijardi evra, što je ravno polovini budžeta, jer je reč o našem novcu i dugovima koji će pasti na teret svih zaposlenih, izjavio je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Prema njegovim rečima, privredna kriza izazvana virusnom epidemijom još nije eskalirala ali je nesumnjivo da njene razmere mogu ozbijno da ugroze socijalni i ekonomski položaj zaposlenih, računajući tu sve – od stalno angažovanih do onih na privremenim i povremenim poslovima.

„Zato je važna svest o tome da o antikriznom paketu mera ‘teškom’ 5,1 milijardi evra, u veličini 11 odsto društvenog bruto proizvoda ili približnoj polovini ovogodišnjeg državnog budžeta, ne može da odlučuje samo država. Aktuelna situacija i ono što tek sledi nalaže više odmerenosti umesto trijumfalnog marketinškog isticanja navodnog poklona građanima. Jer, svima treba da bude potpuno jasno da vlast samo raspoređuje novac zaposlenih građana“, kaže u izjavi za medije predsednik Nezavisnosti, jednog od dva reprezentativna sindikata u Srbiji.

Stojiljković ukazuje da Nezavisnost nije konsultovana prilikom koncipiranja samog Vladinog paketa mera iako je reč o raspodeli novca svih zaposlenih.

Pored toga, smatra Stojiljković, država će se dodatno zaduživati a dugove će morati da vraćaju opet svi radno angažovani.

Advertisements

„Sve govori da je, unutar dolazeće ozbiljne krize, iz logike vanrednog stanja lako preći u zlokobnu tišinu radnog logora u kome će poluzaposleni i dodatno osiromašeni i zaplašeni biti usmereni na golo preživljavanje. Zato vlasti polažu veliki ispit odgovornosti, sposobnosti i solidarnosti“, ocenjuje Zoran Stojiljković.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *