Vođa Hamasa preti Izraelu zbog nestašice respiratora

Foto: Pixabay/Michael Schwarzenberger

Vođa islamskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze Jahja Sinvar upozorio je Izrael da će uzeti silom respiratore za zaražene korona virusom u slučaju da ih ta zemlja ne obezbedi više za palestinsku enklavu.

„Ako respiratori ne budu doneti u Gazu uzećemo ih silom od Izraela i zaustaviti disanje šest miliona Izraelaca“, prenose danas izraelski mediji pretnju Sinvara.

On je naveo šta Hamas preduzima kako bi sprečio širenje zaraze u pojasu Gaze gde je 12 osoba testirano pozitivno na novi virus, između ostalog obavezan karantin za ljude koji se vraćaju iz inostranstva na tu teritoriju.

Lider Hamasa je objasnio da je to prva linija odbrane i da se u Gazi ne može dozvoliti epidemija, preneo je izraelski TV Kanal 12.

Sinvar je optužio Izrael da ne dozvoljava isporuku lekova u Gazu, zapretivši da neće vratiti tela izraelskih vojnika poginulih u ratu 2014. godine dok zalihe ne stignu.

To je prvo obraćanje vođe Hamasa od pojave zaraze u Gazi nakon nedavnog povratka dva muslimanska propovednika iz Pakistana, kod kojih je potvrđena zaraza.

Izraelski mediji navode da je virus našao put do Gaze iako je ta enklava na obali Sredozemnog mora uglavnom odsečena od sveta zbog blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

Izrael tvrdi da je blokda potrebna kako bi se sprečio uvoz oružja.

Opasnost od širenja zaraze u jednom od najgušće naseljenih područja u svetu gde dva miliona stanovnika živi na 360 kvadratnih kilometara je zastrašujuća.

Hamas je u poslednjih nekoliko dana otvorio 18 dodatnih mesta u klinikama i hotelima za izolaciju zaraženih, zabranio pijace na ulicama, zatvorio sale za venčanja, kafee i džamije i produžio trajanje izolacije.

U Gazi međutim ima malo testova na raspolaganju za korona virus.

Međunarodni zvaničnici strahuju da bi se zaraza mogla brzo proširiti, a zdravstveni sistem u Gazi je ionako preopterećen.

U izraelskom Ministarstvu odbrane rečeno je da je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom dogovorena isporuka zaštitne i opreme za testiranje, lekova i sredstava za dezinfekciju.

Izrael smatra Hamas terorističkom organizacijom ali sada strahuje da bi se zaraza iz Gaze mogla proširiti preko granice.

Velika većina respiratora kojim raspolaže Gaza i druga palestinska teritorija Zapadna obala se već koristi za druge pacijente.

Osamdeset do 90 procenata od 256 respiratora za odrasle na Zapadnoj obali i 87 u Gazi nije trenutno dostupno jer se koriste za ljude koji su doživeli srčani i moždani udar, između ostalog.

U Izraelu je više od 7.000 ljudi testirano pozitivno na korona virus, a 36 je preminulo.

Na okupiranoj Zapadnoj obali zaraženo je 148 ljudi, a jedna osoba je preminula.

Advertisements

Izrael je pojačao restrikcije na kretanje građana, pozvao ih da nose maske u javnosti i zatvorio grad Bnei Brak u kome žive ultraortodoksni Jevreji jer je postao žarište širenja zaraze.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *