Na KiM otišli lekari iz Beograda da pomognu u borbi protiv korone

Devet medicinskih radnika otišlo je danas na Kosovo i Metohiju kako bi pomogli u borbi protiv korona virusa, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su oni tek danas pušteni da uđu na teritoriju KiM.

„Danas sve što je bilo kamiona, naših i njihovih, sve su pustili, valjda je takva situacija i pustili su nam i naše lekare da prođu”, rekao je Vučić.

Istakao je da se lekarima divi na hrabrosti i na tome što su pokazali šta je Hipokratova zakletva ali i koliko vole svoj narod.

„Našem narodu na KiM mogu da poručim samo to da smo uz njih, kao i uz bilo koji drugi deo naše zemlje”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Na pitanje kakva je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se u svim delovima zemlje radi intenzivan epidemiološki nadzor, u cilju sagledavanja koliko je opterećenje bolešću u pojedinim delovima zemlje.

„Posebna pažnja jeste usmerena ka tom delu naše zemlje i u tom smislu su dodatni timovi u toku jučerašnjeg dana otišli na područje KiM”, rekla je Kisić i dodala da u ovom momentu ne može da iznese tačne podatke.

Ona je navela da se kontinuirano prati obolevanje i umiranje u cilju sprečavanja infekcije, isto kao i u ostalim delovima zemlje.

Na pitanje koliko se pacijenata sa KiM leči na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, načelnik te klinike Goran Stevanović rekao je da se najteži bolesnici sa KiM leče u KC Niš jer je to najbliži centar koji može da pruži pomoć.

Dodao je da je to odlučeno jer ljudi sa teškom kliničkom slikom ne mogu da izdrže duži transport.

„Radili smo dosta na pojačanju timova na KiM”, rekao je Stevanović i dodao da su na KiM otišli stručnjaci iz Beograda, između ostalih i jedan infektolog, redovni profesor Univerziteta u Beogradu.

Advertisements

„Radimo na pojačavanju mogućnosti i kapaciteta zdravstvene službe, ali i da mobilišemo kapacitete u najbližoj zdravstvenoj ustanovi koja može da pruži pomoć, a to je Niš”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *