Studentski marš: Položićemo i ovaj ispit

Studenti s različitih fakulteta okupili su se danas u Studentskom gradu u Beogradu u okviru protesta „Jedan od pet miliona“. Oni su krenuli u „Studentski marš“ do Vlade Srbije, gde će se pridružiti građanima na protestu. Studentima su se obratili profesor Oliver Tošković, pisac Marko Vidojković i student Andrija Jovanović, koji su poručili da je njihova obaveza da „budu kontrolor onoga što ne valja u društvu“.

Okupljeni su razvili dva velika transparenta s natpisima „Studenti ne ćute“ i „Položićemo i ovaj ispit“. Tokom šetnje studenti uzvikuju “Uhapsi me sada, Nebojša” i “Studenti ne ćute”.

Studentski marš, 6. april / Foto: Insajder

Student Andrija Jovanović je rekao da „nije fašista“ i da „nije strani plaćenik, kao što je „moglo da se čuje po raznim tabloidima“.

„Ja sam žrtva, kao i vi. Ja studiram u državi koja ne ceni ni znanje ni diplomu. Kao i vi, ja sam svedok stravičnog urušavanja sistema vrednosti i kao i vi, ja ne želim da sedim i ćutim“, istakao je student.

On je rekao i da „će sve više ljudi biti na ulicama jer ne smeju da dozvole da za profesore i asistente zvaničnici kažu da su nebitna imena“.

„Ne želim da odem zato što me je neko oterao, želim da svoje znanje primenim u svojoj zemlji“, rekao je Jovanović.

Profesor Tošković je rekao da ima „pet miliona razloga za protest“.

„Mi već godinama trpimo uvođenje neke vrste kontrole na univerzitet. Stalno nas pitaju – kad ćete reagovati, što niko ne reaguje. Svi mi reagujemo godinama, ali nas ignorišu. Ne znam koliko sam peticija potpisao, a dobili smo nula reakcija. Oni su nas naterali da izađemo na ulicu. Nemate slobodne televizije, nemate parlament, ne reaguju na peticije… Štrajkujemo i tražimo da mediji rade svoj posao, a ne želimo da učestvujemo u uređivačkoj politici“, rekao je Tošković.

Pisac Marko Vidojković je podsetio na poplave iz 2014. godine i organizovanje studenata koji su napravili krizne štabove i nosili džakove.

„To što ste se ovde okupili kazuje da neki od vas na svojim fakultetima ne mogu da trpe ovu poplavu koja nas je zadesila. Studenti su izgubili glas posle 2000. Studenti su izgubili svest da je moralo neprekidno da se vodi računa šta se događa, da se kontroliše i da je moralo da se prati… I ako je nešto dobro u ovim protestima to je što konačno vidimo studente”, poručio je Vidojković.

Studentski marš, 6. april / Foto: Insajder

Na protestu su studenti univerziteta iz Beograda, Novog Sad, Niša.

Nakon šetnje Bulevarom Mihajla Pupina i preko Brankovog mosta, studenti će se pridružiti okupljenima ispred Vlade Srbije, oko 18 časova.

Kako je najavljeno, odatle će šetnja biti nastavljena do zgrade TV Pink.

Sedam dana od najave da će demonstranti na današnjem protestu “Jedan od pet miliona” šetati do TV Pink traje polemika u javnosti o opravdanosti takve odluke.

Jedni misle da je pogrešna adresa protestovanje ispred televizije koja ima pravo na svoju uređivačku politiku, a drugi smatraju da je iskazivanje nezadovoljstva izveštavanjem televizije Pink na ovaj način legitimno, jer je nacionalna frekvencija javno dobro.

Advertisements

I dok organizatori, ali i predstavnici države uveravaju da nikakvo nasilje neće biti dozvoljeno, činjenica je da nije prošlo ni mesec dana od nasilnog upada demonstranata u RTS, kada se takav scenario nije mogao predvideti.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *