Sudbine momaka u kolicima su različite ali oni ne žele da ih nazivate tužnim pričama. Oni zaista sve mogu sami!

Sudbine momaka u kolicima su različite ali oni ne žele da ih nazivate tužnim pričama. Oni zaista sve mogu sami!

Košarka u kolicima, najatraktivniji sport osoba sa invaliditetom, sport koji zatvara Paraolimpijske igre, sport koji jača telo i u kojem su svi igrači jednaki jer se igra po istim pravilima kao i košarka koju svakako mnogo bolje poznajemo. Košarkaši Singidunuma iz Beograda i košarkaši Dunava iz Apatina su najbolji primer kako se uz mnogo volje i napornog treninga može do vrhunskog rezultata.

Sudbine momaka u kolicima su različite ali oni ne žele da ih nazivate tužnim pričama. Oni zaista sve mogu sami!

Ipak ako katkad rezultat i izostane ono što je možda i mnogo važnije je njihovo druženje i integracija u društvo, sa novim smislom i ciljem u životu, nadmetati se u najlepšem sportu na svetu. Košarkaši u kolicima pozivaju sve zainteresovane da se jave, posete makar jedan trening i upoznaju se sa njihovim načinom života koji je daleko kvalitetniji upravo zato jer se na terenu osećaju dostojanstveno i snažno.

Sudbine momaka u kolicima su različite, toliko različite da skoro i da nema istih, bar ne u KKK Singidunum. Meci iz zasede, nagazna mina, saobraćajna nesreća, pogrešno data vakcina…. sve to je odvojilo ove ljude od normalnog života, života na koji su navikli ali oni ne žele da ih nazivate tužnim pričama. Naprotiv ono što ne žele je sažaljenje i pomoć jer oni zaista sve mogu sami. Sigurno da je u životima svakog od njih bilo dosta teške borbe sa depresijom, tugom i svakodnevicom ali upravo su izlalz našli kroz ovaj fantastičan sport koji im je svima dao novu nadu.

Srbija po broju klubova možda zaostaje za zemljama u regionu i Evropi ali po kvalitetu i onom zapisanom kodu u genima, nikako. Otuda činjenica da Srbija ima čak 5 internacionalaca koji profesionalno nastupaju za Grčke i klubove iz Republike Srpske. Reprezentativci se već raduju Evropskom prvenstvu C divizije u Bugarskoj sa nadom da će kvalitet koji imaju pretočiti u B diviziju što bi bio veliki korak napred za košarku u kolicima u Srbiji.

Ipak najskoriji nastup beogradskog Singidunuma je drugi mart u Košutnjaku s početkom u 11:30 i pozivamo sve zainteresovane da dođu i bodre jedini srpski klub u okviru NLB lige.

HelmCast